Gezellige bezetting zandzuiger in Buiten-IJ

DURGERDAM - Leden van de actiegroep Wurg IJburg - voorheen Boos op Nieuw Oost - bezetten gistermorgen de zandzuiger, waarop gewerkt wordt aan het proefeiland voor wat ooit IJburg moet worden: een wijk met 18 000 woningen in het Buiten-IJ. Van een echte bezetting was overigens geen sprake, want de bemanning van de zandzuiger onthaalde actievoerders en journalisten met koffie en gebak.

Met de klipper Stella Maris en twee kleinere schepen vertrok tegen elf uur een gezelschap van enkele tientallen journalisten, fotografen, cameralieden en actievoerders uit de haven van Durgerdam naar de zandzuiger, die op ruim een kilometer van Durgerdam ligt.

Voor vertrek legde Gerard Doornkate, voorzitter van de dorpsraad van Durgerdam en lid van Wurg IJburg, in café Hollands Glorie nog eens uit wat de Durgerdammers en anderen, zoals de vereniging tot behoud van het IJsselmeer, tegen woningbouw in het IJmeer hebben.

“Door deze uitbreiding van Amsterdam dreigt een uniek natuur- en recreatiegebied verloren te gaan. Natuurlijk zijn nieuwe woningen nodig, maar de Randstad zit vol en dus moet meer gedacht worden aan migratie vanuit de Randstad naar andere plekken in Nederland, waar mensen bij hun werk kunnen wonen. Tegen hen die beweren dat de Durgerdammers met hun protest alleen hun eigen achtertuin willen schoonhouden, zeggen wij: dit is ook de achtertuin van Amsterdam en bouwen in Waterland zal gevolgen hebben tot ver voorbij dit gebied.”

In de mist werd vervolgens de korte afstand naar de zandzuiger overbrugd, welwillend gadeslagen door de bemanning van het gevaarte, die zelfs hielp bij het aanmeren van de actievoerende schepen.

De machinist, in knaloranje overall, vond het allemaal best. “Jullie gaan je gang maar. Vorige week hadden we hier een kijkdag, nu een bezetting, zo hebben we elke week wat.” Blijkbaar zag de bemanning, die meestal op baggerschepen in verre oorden als Nigeria en Aboe Dabi vertoeft, de actie als een welkome afleiding.

Het protestbord met 'Bezet' erop hadden de actievoerders dan ook gevoeglijk thuis kunnen laten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden