Gezellig karren naar Australië, in een stekkerauto

FRANK STRAVER

Een jaar trok hij ervoor uit, een ludieke rit met een elektrische auto van Nederland naar Australië. Maar nu, dik vier maanden en 17.514 kilometer verder, weet de 29-jarige Wiebe Wakker zeker dat zijn tocht flink langer gaat duren. Niet omdat zijn stekkerauto stuk is, of door stroomtekort. De Haarlemmer, nu bij de Noordkaap beland, heeft het gewoon veel te gezellig onderweg.

Wakker, die met zijn toer wil aantonen dat duurzaam reizen mogelijk is, blijft overal plakken. "Via sociale media word ik overspoeld door aanbiedingen van mensen bij wie ik de accu van mijn elektrische Volkswagen Golf - een omgebouwde brandstofauto - op mag komen opladen. Dan prik ik ook wel eens een vorkje mee, of ik blijf logeren."

De (vrij oude) accu van de Golf helemaal voltanken duurt twaalf uur op een normaal stopcontact, daar kan de 'duurzaamheidsactivist' maximaal 200 kilometer mee vooruit. Openbare stroompalen hoeft hij door de overdonderde gastvrijheid nauwelijks te gebruiken. Bij lokale snackbars, hotels of gewoon bij mensen thuis: 'inpluggen' mag. Zelfs de Duitse minister van Milieu Barbara Hendricks vroeg hem in Berlijn op de koffie, voor een laadbeurt bij haar ministerie.

Op Facebook heeft hij al 20.000 enthousiaste volgers. Zijn videoblog werd een hit: liefst 3,5 miljoen mensen keken ernaar.

Wakker heeft nog heel wat kilometers en uitdagingen voor de boeg. Om te beginnen moet hij via Finland Rusland doorkomen, richting het Midden-Oosten en Zuid-Oost Azië. "Heel wat anders dan de Scandinavische funzone waar ik nu in zit", zegt Wakker, vlak voordat hij zijn Golf weer start en gas geeft. Gelukkig heeft hij nu al adresjes ontvangen voor een elektrische tankbeurt, in Sint-Petersburg en Moskou.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden