Gezant VN ziet lichtpunten in Congo

Een Congolese man in een van de tenten waarin vluchtelingen worden opgevangen. (AFP)

De gesprekken om een einde te maken aan het geweld in het oosten van de Democratische Republiek Congo gaan „tot dusver redelijk goed". Dat zei VN-gezant Olusegun Obasanjo zaterdag na overleg met de Congolese president Joseph Kabila.

Obasanjo, de voormalige president van Nigeria, sprak vrijdagavond anderhalf uur lang met Kabila. Tijdens het onderhoud zou Kabila in het midden hebben gelaten of hij bereid was persoonlijk met de leider van de rebellen, generaal Laurent Nkunda, te praten. „Maar we zitten nu nog in de verkennende fase”, aldus Obasanjo.

Na de ontmoeting met Kabila reisde de VN-gezant door naar de oostelijke provincie Noord-Kivu, het epicentrum van de gevechten. In de omgeving van de provinciehoofdstad Goma spreekt hij zondag met Nkunda. „Niemand kan met zekerheid zeggen wat hij wil, maar ik zal het van hem persoonlijk horen”, verklaarde Obasanjo voor vertrek. Hij voegde eraan toe dat de internationale gemeenschap een „duurzaam staakt-het-vuren verwacht” om een einde te maken aan de „humanitaire tragedie”.

Obasanjo was zijn bemiddelingsreis vrijdag begonnen in Luanda, de hoofdstad van het aan Congo grenzende Angola. Dat land, dat zelf decennialang werd geteisterd door een bloedige burgeroorlog, zou volgens hardnekkige geruchten overwegen troepen naar het oosten van Congo te sturen om het Congolese regeringsleger te ondersteunen. De regering van Angola ontkent dergelijke verhalen echter met klem.

Ook Obasanjo probeerde berichten over buitenlandse betrokkenheid bij het conflict in Congo te ontkrachten. „Ik maak me geen zorgen, omdat ik geen buitenlandse troepen binnen zie komen”, zei de gezant na de ontmoeting met Kabila.

Ondanks de diplomatieke missie van Obasanjo lijkt aan het geweld in het oosten van Congo voorlopig geen einde te komen. Volgens verslaggevers ter plaatse werd er zaterdag gevochten in de omgeving van de plaats Kabasha, 150 kilometer ten noorden van Goma. Een woordvoerder van Nkunda liet weten dat „het regeringsleger probeerde op te rukken, we moesten ze op andere gedachten brengen.”

Nkunda begon eind vorige maand een militair offensief, naar eigen zeggen om de Tutsi-minderheid te beschermen. Als gevolg hiervan zijn een kwart miljoen mensen op de vlucht geslagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden