Gezamenlijk bouwproject Heemskerk en Beverwijk loopt vast in ruzie

BEVERWIJK, HEEMSKERK - Beverwijk en Heemskerk ruziën over een groot bouwplan dat beide gemeenten samen zouden ontwikkelen. De onenigheid is zo hoog opgelopen dat de fractievoorzitters van de gemeenteraad in Heemskerk openlijk twijfel hebben geuit over de betrouwbaarheid van hun buurgemeente.

Het leek zo mooi. Eendrachtig zouden beide gemeenten de Broekpolder volbouwen, een mooie lap grond gelegen op Beverwijks én Heemskerks grondgebied. Er passen 3 200 woningen op, totale ontwikkelingskosten zo'n miljard gulden. Een mooie woonwijk met energiezuinige, milieuvriendelijke huizen, met kikkers, rietvelden, natuurlijke oevers. Geen sfeerloze rechttoe rechtaan wijk, maar een woonomgeving met laanbeplantingen, essen, wilgen en elzen.

Het beloofde een uniek samenwerkingsverband te worden, want slechts zelden zijn gemeenten in staat gezamenlijk een bouwplan te ontwikkelen. Maar in het IJmond-gebied lukte het. In de kranten verschenen foto's van breed lachende bestuurders uit beide gemeenten, die energiek spaden in de bouwrijpe Broekpolder staken: bij ons kan wat elders niet mogelijk is. Maar nu lijkt de droom ineens voorbij.

'Een ordinaire burenruzie brengt project Broekpolder in gevaar' kopte het bouwdagblad Cobouw. De zaak plofte eind vorige week toen de raad van Beverwijk onverhoeds besloot toch maar niet in zee te gaan met een bouwconsortium van NBM Amstelland/Heijmans, maar met concurrent Mabon. Want die had een kwalitatief veel beter plan ingediend, weliswaar wat duurder, maar die extra kosten zouden in het miljoenenproject makkelijk zijn te besparen.

In Heemskerk waren de rapen gaar, want maanden geleden had de raad aldaar zich uitgesproken voor Amstelland. Juist de kosten waren destijds één van de belangrijkste uitgangspunten geweest.

Inmiddels is het bestuurlijke verkeer tussen Heemskerk en Beverwijk vrijwel stil komen te liggen. Op de gemeentehuizen werken nog slechts de projectambtenaren door aan hun plan. “We hebben even radiostilte”, aldus de voorlichter van Heemskerk.

Opmerkelijk is dat beide colleges van B. en W. aan de raad hebben voorgesteld om voor Amstelland te kiezen. Raadsleden uit Heemskerk zaten vorige week in de raadszaal van Beverwijk op de publieke tribune 'om het belang van de samenwerking te onderstrepen'. Ze zagen een schouwspel, dat de fractievoorzitters een dag later in een open brief 'verbijsterend' noemden.

De Beverwijkse CDA-fractie pleitte ter vergadering voor een andere keuze dan die van het college: Mabon moest Broekpolder maar volzetten. De overige coalitiepartijen volgden het CDA. Buurgemeente Heemskerk was volgens het CDA ook veel te voorbarig geweest met de keuze voor Amstelland.

B. en W. van Beverwijk trokken zich die avond nog even terug voor collegeberaad, maar keerden na enkele minuten al weer terug in de raadszaal en omarmden het CDA-voorstel. Vooral dat 'toneelstukje' zette bij de Heemskerkse delegatie kwaad bloed. Het leek er op alsof de Beverwijkse actie zorgvuldig was voorgekookt.

Verantwoordelijk Beverwijks wethouder W. Bakker (CDA) beweert het tegendeel. “Natuurlijk, ik wist uit vooroverleg met mijn eigen fractie dat de raadsleden meer neigden naar een keuze voor kwaliteit, in plaats van een keuze voor een financieel gunstiger plan. Niettemin heb ik als lid van het college de keuze voor Amstelland in de raad gebracht, ook al omdat wij ons aan die keuze gebonden voelden door het vroegtijdige raadsbesluit van Heemskerk. Toen vanuit de raad voor Mabon werd gepleit, hebben we inderdaad een paar minuten overwogen of we nog nieuwe argumenten hadden gehoord. Dat was niet het geval. Ik kan er dan wel een schertsvertoning van gaan maken door een uur in die collegekamer te blijven, maar wij vonden dat we niet veel anders konden doen dan met het voorstel van de coalitiepartijen in de raad in te stemmen.”

Volgens Bakker was Heemskerk veel te snel met haar keuze voor Amstelland. “Wij waren nog niet zo ver. We hebben een jurist naar de plannen laten kijken en die adviseerde ons om raamnovereenkomsten te sluiten met drie bouwconsortia, zodat we een goede afweging konden maken omtrent de plannen. Maar Heemskerkkwam toen toch met een voorstel aan de raad om voor Amstelland te kiezen. Ze hadden op ons moeten wachten. Wij hadden in feite geen keuzemogelijkheid meer doordat Heemkerk te snel was.”

Burgemeester W. Hoobroeckx van Heemskerk weegt zijn woorden op een goudschaaltje voordat hij ze uitspreekt. “Er is nogal wat gebeurd. We willen nu eerst zorgvuldig nagaan of er nog oplossingen kunnen worden gevonden.”

Hoobroeckx wil wel zeggen dat uitgangspunt van zijn gemeenteraad was dat de besluitvorming vlot moest verlopen. “We willen tijd- en dus kapitaalverlies voorkomen. Als we die raamovereenkomstprocedure hadden afgewacht, waren we met Amstelland juridisch gezien in een hachelijke positie gekomen. Daarom hebben we in de raad voor Amstelland gekozen, met een ontbindende clausule, voor het geval Beverwijk niet zou meegaan. Beverwijk draait nu de zaak een beetje om door de schuld naar ons te schuiven. Wíí hebben heel zorgvuldig gehandeld.”

Dát er woningen komen in Broekpolder lijkt vrijwel zeker, maar of Heemskerk en Beverwijk het samen gaan doen, is de vraag. “Elke maand uitstel kost de gemeenschap ruim 100 000 gulden”, schreven de Heemskerkse fractievoorzitters in hun open brief aan de raad van Beverwijk. “Wij zijn verbijsterd dat Beverwijk zich niets aantrekt van deze verkwisting van gemeenschapsgelden.” Wethouder Bakker (Beverwijk): “Het project ligt helemaal niet stil. Onze ambtenaren werken hard door aan de Broekpolder.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden