Gezaghebbende kardinaal wordt vervolgd voor kindermisbruik en stapt op

Paus Franciscus en George Pell in oktober 2015. Beeld epa
Paus Franciscus en George Pell in oktober 2015.Beeld epa

In Australië wordt kardinaal George Pell vervolgd voor kindermisbruik. Dat bevestigt de politie van de Australische deelstaat Victoria. Pell is een van de belangrijkste financiële adviseurs van paus Franciscus. Hij geldt officieus als de nummer drie binnen de katholieke Kerk.

Redactie

De 76-jarige Pell is in rang de hoogste katholieke geestelijke die ooit voor seksueel misbruik is vervolgd. De geestelijke was vroeger aartsbisschop in Melbourne en in Sydney. Volgens politie-commissaris Shane Patton zou hij als jonge priester in de jaren 1970 en 1980 meerdere jongens seksueel hebben misbruikt.

De kardinaal heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Hij werkte bovendien actief mee aan het onderzoek naar seksueel misbruik binnen de religieuze instituten in Australië. In diverse hoorzittingen verweerde hij zich tegen aantijgingen dat hij onvoldoende had opgetreden bij aanklachten van seksueel misbruik tijdens zijn tijd in Australië. Nu bekend is geworden dat hij wordt vervolgd, vertrekt hij uit het Vaticaan om zijn naam te zuiveren.

George Pell  Beeld EPA
George PellBeeld EPA

4.444 kinderen misbruikt

Eerder dit jaar maakte een commissie, die sinds 2013 onderzoek doet naar seksueel misbruik in de Australische kerk, bekend dat maar liefst 7 procent van de katholieke priesters in Australië zich tussen 1950 en 2010 schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik van in totaal 4.444 kinderen.

Pell gaf toen toe dat de kerk een grote fout had gemaakt om het misbruik te verdoezelen. Maar nu moet hij dus ook zelf voor de rechter verschijnen. Commissaris Patton droeg de Australische pers op hem niet bij voorbaat te veroordelen. 'Hij verdient een eerlijk proces, net als ieder ander', aldus Patton.

Het proces tegen Pell start op 18 juli. Australië heeft geen uitleveringsverdrag met het Vaticaan, dus de vraag is of de kardinaal vrijwillig naar het proces zal gaan of wellicht door de paus zal worden gestuurd. Volgens een verklaring van het Vaticaan kijkt Pell uit naar het proces en zal hij zich krachtig verdedigen tegen de aantijgingen.

Gevraagd naar een reactie op de aanhoudende geruchten rond het misbruik van Pell zei de paus vorig jaar dat hij niet wilde oordelen voor justitie zich over de zaak had gebogen. 'Er is twijfel, dat is waar', zei hij destijds. 'Maar we moeten het onderzoek afwachten. Pas als justitie heeft geoordeeld, wil ik er iets over zeggen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden