'Gezag Afghaanse regering groter dan VS zegt'

(Novum/Ap) - Het is niet waar dat de Afghaanse regering het slechts in 30 procent van het land voor het zeggen heeft. Dat heeft het hoofd van de Afghaanse inlichtingendienst, Amrullah Saleh, maandag gezegd in reactie op uitlatingen van de directeur van de Amerikaanse inlichtingendiensten, Michael McConnell.

Volgens Saleh staan slechts acht van de 364 Afghaanse districten, ongeveer 2 procent van de Afghaanse bevolking of 5 procent van het grondgebied, niet onder het gezag van de centrale regering. Saleh bestreed ook McConnells verklaring dat in de 60 procent van het land die wordt bestuurd door regionale stamleiders, de invloed van de centrale regering gering of is of in het geheel niets voorstelt.

McConnell zei vorige week tegen de defensiecommissie van de Senaat dat de controle van Kabul niet verder reikt dan 30 procent van het land; de Taliban zouden ongeveer 10 procent beheersen en de resterende 60 procent zou de facto in handen zijn van stamleiders.

"We vormen een duidelijk afgebakend land", zei Saleh. "Terwijl in Amerika een regering die de volledige steun heeft van stamleiders of die wordt overheerst door stamhoofden als een blok aan het been kan worden gezien (...) beschouwen wij die hier als een voordeel."

Afghanistan telt een tiental volken en honderden stammen, clans en subclans. Veel daarvan zijn nauw verbonden met de regering, maar blijven in grote mate onafhankelijk. Andere zijn volledig autonoom. Het bestuur is traditioneel sterk gedecentraliseerd. Shura (volksvergadering) en jirga (vergadering van stamoudsten) spelen een grote rol.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden