Gewoon voetballen en daarna douchen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) moet mogelijk extra onderzoek doen naar eventuele gezondheidsrisico's van rubberen korreltjes die verwerkt zijn in kunstgrasvelden. Beeld anp
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) moet mogelijk extra onderzoek doen naar eventuele gezondheidsrisico's van rubberen korreltjes die verwerkt zijn in kunstgrasvelden.Beeld anp

Voetbalclubs en ouders maken zich zorgen over kunstgrasvelden. Zijn de gebruikte rubberkorrels schadelijk? Minister Schippers wil snel duidelijkheid.

Minister Edith Schippers (sport) heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gesommeerd opnieuw te onderzoeken of de rubberkorrels op kunstgrasvelden schadelijk zijn voor de gezondheid. Voor het einde van 2016 wil ze weten of sporters gevaar lopen door dit zogeheten rubbergranulaat.

Waarom wil minister Schippers snel onderzoeksresultaten zien?
Omdat clubs en ouders zich zorgen maken. Sommige clubs hebben geen zin om te wachten. Ze spelen helemaal geen wedstrijden op de kunstvelden, of alleen geen jeugdwedstrijden. Andere verenigingen geven er voorlopig geen keeperstraining op. Het merendeel laat de competitie dit weekeinde gewoon doorgaan. Ook scholen vragen zich af of het nog wel verstandig is gymles op het bewuste kunstgras te geven. Een enkele besloot al dat niet meer te doen.

In de rubberkorrels, die alleen op voetbalvelden liggen, zitten namelijk sporen van giftige stoffen die kankerverwekkend kunnen zijn. Het tv-programma 'Zembla' stelt dat het RIVM zeer gebrekkig heeft onderzocht of deze stoffen in het lichaam van sportende volwassenen en kinderen terechtkomen. Schippers toonde begrip en wees er gisteren op dat het onderzoeksinstituut vooralsnog geen bewijs ziet voor de schadelijkheid van de korrels. Wel heeft ze nog eens navraag gedaan bij het RIVM. De minister en de KNVB adviseren ouders hun kinderen gewoon te laten sporten. Wel raadde het RIVM gisteren aan om kinderen na het sporten te laten douchen.

Waarom kunstgras met rubberkorrels?
Er kan veel vaker op gespeeld en getraind worden dan op echt gras. In 2007 waren er nog driehonderd velden, nu zijn het er ongeveer 1900. 90 procent is ingestrooid met rubbergranulaat, gemaakt van versnipperde autobanden. Hierdoor lijkt een kunstgrasveld op een echt grasveld, zegt de KNVB. De bal heeft dezelfde snelheid en stuitert hetzelfde en bovendien krijgt een speler bij een sliding geen brand- en schaafwonden dankzij de korrels.

Is er gevaar?
Iemand die op kunstgras speelt, kan met de korrels in aanraking komen via de huid, door het inhaleren van de stof of door opspringende korrels die in de mond komen. Uit rubbergranulaat kunnen onder meer polycyclische aromatische koolwaterstoffen, nitrosaminen en weekmakers vrijkomen. Dat voetballers een gezondheidsrisico lopen bij de blootstelling aan deze korrels is niet bewezen. Ook 'Zembla' kon dat in de uitzending van woensdag niet wetenschappelijk aantonen.

Wat is dan het probleem?
De kritiek van Zembla is dat het RIVM zich baseert op één onderzoek uit 2006, uitgevoerd door bureau Industox. Zeven spelers moesten 2,5 uur slidings maken op het kunstgras en vervolgens is hun urine onderzocht. De wetenschappers in de uitzending van Zembla noemen het onderzoek beperkt en oppervlakkig. Het RIVM zegt zelf dat er naar meerdere onderzoeken uit de jaren 2006 en 2007 is gekeken.

Hoe nu verder?
Het RIVM gaat de komende tijd tientallen velden bemonsteren en meer specialisten raadplegen. Er loopt al een groter Europees onderzoek naar de rubberkorrels. De uitkomsten worden in februari verwacht, maar daarop wil minister Schippers niet wachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden