Gewoon twee potloden en twee bloknootjes

Zelfs mensen die absoluut niet van spelletjes houden vallen voor Pictionary. Het simpele tekenwedstrijdje is al jaren, en in brede kring een geliefd spel.

Een woord raden dat een ander voor jou tekent blijkt volkomen onvoorspelbare gevolgen te hebben. De sloomste deelnemer wordt fanatiek, en een behendig tekenaar kan glansrijk verliezen, terwijl degene die nog geen poppetje kan tekenen toch met een paar lijnen de essentie van Tina Turner weet neer te zetten. Maar het belangrijkste is: Pictionary is altijd goed voor een avondje slappe lach.

Een speciale editie voor kinderen lag dan ook voor de hand. In de gewone versie zitten te veel moeilijk leesbare woorden, en zitten er te veel hersenkrakers tussen als bommelding, jury of solliciteren.

Pictionary Junior bevat dus kaartjes met makkelijk leesbare en veelal conrete begrippen. Er is één setje voor kinderen van 6 tot 8 (met woorden als strik, badpak en tong) en één voor 9 tot 10-jarigen waarin het al wat moeilijker en abstracter wordt (knisperen, schoppen, lachen).

Een goede gedachte dus, zo'n Junior editie. Helaas. Het simpele spel is in de kinder-uitvoering zo opgeblazen, dat je er maar liefst ¿49,95 voor moet neertellen. En wat erger is: wat men allemaal voor tralala heeft bedacht om er zo'n exorbitant hoge prijs voor te durven vragen, wèrkt niet.

In plaats van twee bloknootjes met potloden zitten er in de kinderdoos twee geplastificeerde stukken karton en een doosje kleurkrijtjes. Het is de bedoeling dat het plastic tekenbord na iedere beurt wordt schoongeveegd met een tissue. Aardig bedacht, maar het vetkrijt pakt niet op het plastic, behalve als je er uit alle macht op drukt. Maar dan ligt het krijt er weer zo dik bovenop dat het alleen met zeer veel moeite is schoon te vegen. Na vijf keer spelen is het bordje zo bezoedeld, dat het idee van een schone lei volkomen is verdwenen. Het komt erop neer dat je na een paar keer gewoon weer het oude kladblok met de potloden te voorschijn haalt. En wat is daar eigenlijk mis mee? Kun je de tekeningen ook nog es bewaren. Het woord donker uitgebeeld door onze zesjarige zoon hangt nog steeds aan de muur, omdat het zo'n prachtig helder pictogram was geworden.

Wie Pictionary wil spelen met kinderen kan zich vijftig gulden besparen, en gewoon op het volwassen spel de kindvriendelijke begrippen aankruisen. Maar beter is het natuurlijk als de fabrikant de vergissing inziet, en met een hernieuwde versie komt. Dat kan best zonder gezichtsverlies in een 'reis-editie'. Want zo zijn al meer peperdure spelletjes ineens betaalbaar geworden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden