Gewoon rustig blijven, jongens

Eric Riedijk

Het waren een paar bewogen middelbare schooljaren voor Eric Riedijk. Hij heeft er ondanks alles veel vertrouwen in dat hij dit jaar gaat slagen. Trouw tekent dagelijks de ervaringen op van leerlingen en medewerkers van het Coornhert Lyceum in Haarlem.

De eerste paar jaar van de middelbare school waren voor Eric Riedijk allesbehalve fijn. Elke dag weer werd hij uitgescholden, uitgejoeld en uitgedaagd door medeleerlingen. In het derde jaar was Eric de pesterijen zat. Hij besloot uit de kast te komen.

"Met veel angst en moeite heb ik verteld dat ik homo ben", vertelt Eric. Vanaf dat moment is alles beter geworden. "De angst of spanning die zij hadden was er toen niet meer. Ik ben zelf veel rustiger geworden. Ik hoefde niet meer de schijn op te houden dat ik hetero was."

Om leerlingen in soortgelijke situaties te helpen, heeft Eric twee jaar geleden meegeholpen aan de oprichting van het Gay-Straight-Alliance. Daar ging wel nog het een en ander aan vooraf. "In de krant was een stukje verschenen over het Coornhert Lyceum. Iedereen zou zich veilig voelen en niemand zou worden gepest. Dat kwam niet overeen met mijn ervaring."

Na een gesprek met de zorgcoördinator ontstond het idee voor het GSA. Inmiddels zitten er tien scholieren, zowel homo als hetero, bij het team. Om de zoveel tijd houden ze acties om de bekendheid over homoseksualiteit te vergroten. "We laten zien dat wij net zo zijn als alle andere leerlingen."

Het eindexamen vwo doet Eric voor de tweede keer. Met pesten heeft dat verder niks te maken. Dat is verleden tijd. "Ik heb mijzelf gewoon overschat vorig jaar. Ik dacht: dit doe ik wel eventjes." Nu is Eric wel op tijd begonnen met leren. "Het hele afgelopen jaar was mijn voorbereiding." Qua cijfers staat hij er ook beter voor.

Groot voordeel is dat Eric al weet hoe alles eraan toegaat. "Veel mensen vroegen vooraf: Eric, hoe gaat dit en hoe gaat dat? Dan zei ik: jongens doe even rustig. Het is gewoon een schoolexamen, maar dan een uurtje langer. We moeten het niet te groot maken."

Eric is zelfverzekerd genoeg te zeggen dat hij wel gaat slagen. Zijn volgende doel is de universiteit. "Ik wil meteen doorgaan met de studie farmacie. Ik heb al een jaar verspild." Apotheker, laborant of medicijnonderzoeker. Hij ziet het allemaal wel zitten als toekomstige baan.

agenda

vmbo BB:

13.30-15.00 wiskunde

vmbo KB:

13.30-15.30 biologie

vmbo GL/TL:

9.00-11.00 dans, drama

13.30-15.30 biologie

havo:

13.30-16.30 economie

vwo:

9.00-12.00 Grieks

13.30-16.30 biologie

Examen antwoord

B Deutschland hat im Moment ganz andere Sorgen als den Medaillenspiegel.

Examenvraag Duits vwo

Wofür braucht ein Land wie Deutschland Olympiamedaillen? Diese Frage wäre wohl als Erstes zu klären, wenn jetzt zum Ende der Spiele von London über den deutschen Sport diskutiert wird. Olympiamedaillen stopfen keine Haushaltslöcher, lösen kein Bildungsproblem, helfen dem 5 Euro nicht.

Was suggeriert der 1. Absatz in Bezug auf das Thema Olympiamedaillen?

A Deutschland blamiert sich mit seinem verkrampften Blick auf den Medaillenspiegel.

B Deutschland hat im Moment ganz andere Sorgen als den Medaillenspiegel.

C Ein bisschen mehr Bescheidenheit in Sachen Medaillenansprüche wäre angebracht.

D So ganz wichtig sind Medaillen für Deutschlands Image in der Welt nun auch wieder nicht.

Examen gisteren

Gestrest begon Reinier Flapper gisteren aan zijn vwo-examen Duits. Hij had zich verslapen en miste net de bus. "Ik kwam rennend die examenzaal binnen."

De docenten stelden hem nog even gerust voordat hij naar zijn plek liep. "Een docent zei: 'Haal adem, rustig aan. Je kan het'."

Het kwam Reinier uiteindelijk goed uit dat hij te laat was. "Ik heb het examen snel gemaakt, omdat ik bang was dat ik het anders niet af zou krijgen. Mensen die rustig aan deden hebben de laatste vragen moeten gokken."

Reinier vond het examen redelijk gaan. "Ik heb denk ik een cijfer tussen de 5 en 7."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden