Gewoon ouderwets rennen en schieten

ERASER Regie: Charles Russell. Met Arnold Schwarzenegger, Vanessa Williams, James Caan, James Coburn. Te zien: in 75 bioscopen.

Op papier oogt 'Eraser' nog tamelijk gecompliceerd. Het zou gaan over een van de meest geheime activiteiten van de Amerikaanse regering, het Federal Witness Protection Program. Arnold Schwarzenegger speelt de titelrol, de superagent die belangrijke getuigen van een nieuwe identiteit voorziet en met de zwaarste opdracht uit zijn carrière wordt geconfronteerd: een beeldschone wapenexpert (zangeres Vanessa Williams in mantelpakje) beschermen tegen een monsterverbond van corrupte politici uit Washington en Russische mafiosi.

Grappig genoeg speelt het uitgangspunt van de film, het 'wissen' uit de titel, al snel geen enkele rol meer. Het gedoe met floppies en computerschermen, dat fatale virus van de moderne actiefilm, maakt plaats voor schietpartijen en ander degelijk visueel spektakel. De plot betreft ordinaire wapenhandel en de shoot-out speelt zich heel klassiek af in de haven, tussen containers en lege loodsen. 'Eraser' is een opmerkelijk conventionele actiefilm: hij verschilt niet wezenlijk van de grootschalige actiefilms die tien jaar geleden werden gemaakt. Afgezien van een paar buitenmodel krokodillen en een spectaculair luchtgevecht, wordt er nauwelijks gebruik gemaakt van special effects en digitale grappen.

Dat er de afgelopen tien jaar toch iets is veranderd in het genre, blijkt eerder uit de dialogen. Het hulpje dat de Russische mafiosi uitscheldt voor 'commie bastards' wordt door zijn collega terechtgewezen: “Niks rooien. Het is nu een federatie van vrije onafhankelijke staten.” Naast het heldendom van Arnie, het uiterlijk van Williams en het geschmier van James Caan, maakt dat kleine beetje humor een film als 'Eraser' tot aangenaam vermaak. Ook de onbedoelde humor. 'Are you urt?' vraagt Arnie bezorgd aan de vrouw die hij zojuist het leven heeft gered. Ze verstaat zijn vette Oostenrijkse accent niet goed. 'Are you bleeding?' vraagt hij dan maar. Dat begrijpt ze tenminste.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden