Gewoon nog een bul, op je 92ste

LISETTE VAN DE BURGWAL

De 92-jarige Eddy van Drooge uit Hoogeveen krijgt vandaag haar filosofiebul uitgereikt. Volgens de Rijksuniversiteit Groningen is ze de oudste studente die haar bachelordiploma haalt.

Waarom bent u filosofie gaan studeren?

"Ik ben al sinds mijn gymnasiumtijd geïnteresseerd in filosofie. Ik heb ook wel cursussen gevolgd bij het Hoger Onderwijs Voor Ouderen (Hovo, red.), maar dit was altijd zo vrijblijvend. Ik heb kinderen en kleinkinderen en dan zijn er zoveel andere dingen die je ook leuk vindt dat de studie er al gauw een beetje bij gaat hangen. Bij de universiteit zit er meer drang achter, omdat je ook je diploma kunt halen."

Waarom dan niet direct na uw gymnasium?

"Na mijn gymnasium ben ik heel gauw getrouwd en toen kwam de oorlog, dus ik was met andere dingen bezig. Toen ben ik fysiotherapie gaan studeren en later psychologie. Hiermee heb ik een praktijk voor psychotherapie opgericht. Mijn man was dominee, dus het was toen prettig om iets te gaan doen waar ik brood mee kon verdienen. En ik vond psychotherapie ook leuk."

Hoe beviel de studie filosofie?

"Ik heb het in deeltijd gedaan in vijf jaar tijd, omdat ik ernaast eerst nog volle dagen als psychotherapeut werkte. Nu nog steeds, maar wel veel minder. Ik vond het heel leuk, maar ik vind het jammer dat Groningen gekozen heeft voor een richting die heel analytisch is, met veel logica. Terwijl ik de fenomenologie, die zich richt op een geestelijk-intuïtieve beschouwing van dingen, veel leuker vind."

Hoe was het om te studeren op uw leeftijd?

"Er waren hier en daar een paar ook boven de zestig. Maar ik was wel de oudste. Alles kost op deze leeftijd meer tijd, zelfs boodschappen doen gaat langzamer. Ik merkte dat ik dingen langzamer opnam dan toen ik jonger was. Ook heb ik nu een andere aanpak dan vroeger. Zo leer ik niet meer dingen uit mijn hoofd."

Wat gaat u nu doen?

"Ik zal het eerst even afwachten. Binnenkort heb ik een gesprek met een docent: misschien ga ik nog een master doen. Dit hangt af van de vakken die ze aanbieden, of ik die ook interessant vind en ze niet alleen analytisch zijn. Mijn studieadviseur zegt dat, als ik meer fenomenologie wil, ik naar Leuven moet. Maar ik ben 92; dat gaat niet meer. Ik kan daar niet steeds naartoe reizen en ik ga ook geen studentenkamer meer in Leuven nemen. Eerst ga ik nog een cursus Latijn vertalen aan het Hovo doen. Dat heb ik ook altijd al leuk gevonden. Of ik later nog wat met dit diploma zal doen, weet ik niet."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden