Gewoon kaal worden, is daar iets tegen te doen?

Het haar van een jonge lezer lijkt wel doorzichtig in het zonlicht en zijn inhammen worden steeds dieper. Kortom: hij wordt kaal. Is daar iets tegen te doen?

Jazeker, zegt tricholoog Erwin Plinck. Hij is als arts gespecialiseerd in haaruitval en verbonden aan de zelfstandige Polikliniek Haar- en Nagelziekten in Rotterdam. Als mannen last hebben van haaruitval is de kans groot dat ze kampen met de erfelijke vorm, vertelt hij.

Extreem veel haren op het kussen, in de borstel of in het doucheputje zijn dan te wijten aan het hormoon DHT. "Een ingewikkeld verhaal", zegt Plinck. Het komt erop neer dat iedereen het hormoon heeft, maar dat sommige mensen haarwortels hebben die er erg gevoelig voor zijn. Hier komt ook het bekende ringpatroon op een verder kale mannelijke schedel vandaan; de haarwortels boven op het hoofd zijn gevoeliger voor DHT.

Veel stress, liters gel of vitaminetekorten hebben er dus niets mee te maken. Wie consequent milde shampoo gebruikt en trouw gezond eet zal de haaruitval daarmee niet stoppen.

Er zijn een aantal middelen die wel goed werken en betrouwbaar zijn. Plinck noemt lotions met minoxidil en pillen met finasteride. "Het effect hiervan is wetenschappelijk bewezen", aldus Plinck. Alle andere shampoos, lotions of pillen werken niet of nauwelijks, wil hij maar zeggen. Andere artsen schrijven ook dutasteride voor, dat erg effectief lijkt te zijn, maar waarvan volgens Plinck nog geen wetenschappelijk bewijs geleverd is.

Plinck drukt mensen op het hart naar een arts te gaan en niet zelf middeltjes te bestellen via internet: "Vooral met pillen moet je heel erg uitkijken. Je weet nooit wat er allemaal in zit." Minoxidil is in Nederland in een lage concentratie gewoon bij de drogist of apotheek te krijgen. Voor finasteride, dutasteride en lotion met een hogere concentratie is een recept nodig.

Een behandeling stopt niet alleen de haaruitval, na verloop van tijd groeit bij veel mensen het haar weer terug. "Het wordt natuurlijk niet meer hetzelfde als toen ze dertien waren" vertelt de tricholoog, "maar je ziet echt een grote verbetering." Geduld is belangrijk; het kan maanden duren voor er resultaat te zien is.

Of de pillen ook werken bij vrouwen is onduidelijk. Plinck vertelt dat zij weinig baat hebben bij het middel omdat zij minder van het hormoon DHT hebben, maar er zijn ook artsen die zeggen het middel wel succesvol aan vrouwen voor te schrijven. Verder worden er wel eens bijwerkingen als potentieproblemen en mogelijk gevaar voor een zwangerschap genoemd. "Dat is nog nooit wetenschappelijk bewezen", zegt Plinck. Maar voor de zekerheid schrijft hij het middel toch niet voor aan mannen van wie de vrouw zwanger wil worden.

Wie stopt met de middelen krijgt snel weer last van haaruitval; kalende mannen moeten de pillen en lotions hun hele leven gebruiken. "Zodra je stopt verdwijnt het effect", legt Plinck uit. "Maar ik zeg altijd: het is net zoiets als elke dag tanden poetsen."

Een heel leven van je haar genieten is dan niet gratis. De tricholoog schat dat een behandeling ongeveer veertig à vijftig euro per maand kost. De verzekering vergoedt dit niet. "Mensen moeten zelf beslissen of ze dat ervoor over hebben", aldus Plinck. "Maar vaak zie je dat met name jonge mannen de middelen gebruiken om het kaal worden uit te stellen. Op een bepaalde leeftijd vinden ze het dan wel prima en staken ze de behandeling."

Zelf een gezondheidsvraag insturen? Mail naar gezondheid@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden