Gewoon gaan en juichen maar

In deze eerste, nazomerse Doe Iets, waar we sluimerende verlangens omzetten in daden, gaan we voetbal kijken, kunst kopen en leren hoe we grappig kunnen worden.

Was u nog nooit in een voetbalstadion? En is dat omdat u eigenlijk niet durft? Verstokt Feyenoordfan Adri Vermaat geeft tips om uw schroom te overwinnen. 'Juichen werkt bevrijdend en is goed voor de gewrichten' tekst adri vermaat

Mickey Mouse-competitie. Zo noemen analisten de eredivisie in het betaalde voetbal. Die diskwalificatie hoeft debutanten onder stadionbezoekers niet af te schrikken, zelfs niet na de laatste 'transferwindow' waarin topspelers van FC Twente, Heerenveen, Ajax en vooral Feyenoord hun financiële én voetbalheil bij buitenlandse clubs zochten.

Het niveau in de eredivisie mag sindsdien nóg matiger zijn, als het om amusementswaarde gaat scoort de hoogste divisie onverminderd hoog. Of het nu bij de nieuwkomers van Excelsior, Willem II of FC Dordrecht is, in de Adelaarshorst van Go Ahead Eagles, de Kuip van Feyenoord of de Arena van Ajax, altijd valt er iets te beleven. Eigenlijk gelden in de aanloop naar een allereerste stadionbezoek slechts een paar adviezen: laat je niet gek maken door een club, raak niet verliefd! Koester hooguit het logo. Nooit spelers. Die komen en gaan terwijl de club blijft bestaan.

Verslaafd zijn aan een club beïnvloedt je leven negatief. Bijgeloof, slapeloosheid, stress, concentratieverlies, kortom aanhoudende kopzorgen. Als het slecht gaat met je club hoop en bid je dat het beter wordt. Als het goed gaat, ben je bang dat het slechter wordt. Om nog te zwijgen over mogelijke neveneffecten zoals voor het eerst, wéér of nog meer roken of het grijpen naar de fles (niet alleen bij kampioenschap). Clubliefde sloopt de geest, het fysieke gestel. Wie is onder zulke betreurenswaardige omstandigheden nog in staat het roer radicaal om te gooien? Je moet, kortom, verdraaid sterk in je schoenen staan om je clubliefde in te ruilen voor een vlindernet om daarmee op zondagen rond te struinen op de hei.

Tip 1

Neem, als je voor het eerst naar een voetbalstadion gaat, niet te veel hooi op de vork. Feyenoord-Ajax en omgekeerd zijn wedstrijden die het meest tot de verbeelding spreken. Voor een leek (en voor de eigen supporters, is de Klassieker echter vaak een opgeklopte bende en dan hebben we het niet over het resultaat. Ofschoon de laatste jaren Feyenoord en Ajax geen supporters mochten meenemen naar hun onderlinge uitwedstrijden, was de sfeer zelfs dan in zowel de Kuip als in de Arena verre van optimaal. In Rotterdam wordt gescandeerd over Joden en in Amsterdam over bommen. Ga dan de eerste keer liever naar een wedstrijd van SC Heerenveen, misschien wel de club met de fijnste supporters van Nederland. Als fan van de uitspelende club zul je in het Abe Lenstra stadion nooit vijandschap ontmoeten. Prijzenswaardig, lief en ongevaarlijk zijn ook de supporters van Excelsior. Het pas vernieuwde kunstgras in stadion Woudestein leidt dan niet meteen tot sprankelend spel, knus en gemoedelijk is het er altijd. Gul zijn supporters van Go Ahead Eagles. Zij zamelden eerder dit jaar spontaan bijna duizend euro in voor zieke kinderen in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.

Tip 2

Verstandig is om voor een eerste eredivisiebezoek een wedstrijd te kiezen waarvoor geen clubkaartverplichting geldt. Het gaat dan altijd om een niet-risicoduel, dus geen Feyenoord-Ajax of omgekeerd. Op de officiële websites van de eredivisieclubs wordt per thuiswedstrijd ruim tevoren aangegeven of er een clubkaartverplichting is en hoe eventuele 'losse kaartenverkoop' is geregeld. Voordeel van een bezoek aan een niet-risicoduel is dat de wegen naar het stadion niet vergeven zijn van de politie. Niet dat we iets tegen dienders hebben, maar bij risicoduels van de hoogste categorie staan ME-busjes in rijen van drie opgesteld. Als je met zoon- of dochterlief voor het eerst naar een stadion gaat en de helmen telt, maak je subiet rechtsomkeert. Als de eerste kennismaking bevalt, kun je overwegen om voor de eerstvolgende voetbaljaargang een seizoenkaart te kopen. Je bent dan verzekerd van een (vaste) plaats en over een heel seizoen gerekend biedt zo'n kaart behoorlijk financieel voordeel. Bij de meeste clubs kun je vanaf enkele honderden euro's of zelf nog wat minder al terecht. Ben je nog niet volledig overtuigd, dan bestaat de mogelijkheid om, meestal tegen geringe vergoeding, een clubkaart te kopen. Meer hierover op de club-sites. Voordeel is dan dat je ook voor een risicoduel een kaartje kan kopen, uiteraard zolang de voorraad strekt.

Tip 3

Het is een hardnekkig misverstand dat stadions vol zitten met geweldplegers, provocateurs, illegale vuurwerkverkopers, bommengooiers, zakkenrollers, rechts-extremisten, ontsnapte tbs'ers en meer van dat rapalje. Niets is minder waar. Stadionpubliek is een afspiegeling van de samenleving. Bij een zeer kleine minderheid zit in meer of mindere mate zicht- en hoorbaar een steekje los. In stadions doen zich echter zelden incidenten voor en ook er buiten is het aanzienlijk rustiger dan pakweg tien, vijftien jaar geleden. Excessen, die eerder uitzondering dan regel zijn, doen zich voornamelijk voor bij clubs in degradatienood. De websites van de clubs geven overigens een overzicht van de stadionindeling. Koop voor het eerste stadionbezoek een kaartje aan de 'lange' zijde en niet een plaats achter het doel. Dat is nu eenmaal het vak voor harde kernen en daar gaat het al gauw ruiger aan toe. Je betaalt weliswaar een paar tientjes meer voor de 'lange zij', maar je zit gegarandeerd rustig.

Tip 4

Op Feyenoord, Go Ahead Eagles, Heracles, FC Dordrecht en Excelsior na, hebben de eredivisieclubs een (vrij) nieuw of een geheel of gedeeltelijk gerenoveerd stadion. Een consumptie kopen is niet overal eenvoudig. In veel stadions moet je eerst voor een minimumbedrag van bijvoorbeeld tien euro munten aanschaffen. Erg klantvriendelijk is het muntensysteem niet. Als je bij eenmalig bezoek een broodje kroket koopt en je komt niet meer terug, ben je onevenredig duur uit.

Tip 5

Juichen werkt bevrijdend en houdt gewrichten soepel.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden