Gewone mensen die in 2017 overleden

Op 8 juli overleed Peer Smulders, die zijn koeien nog net zo verzorgde als in de jaren vijftig. Daan Jongbloed maakte een film over hem: 'Boer Peer'. (Foto: Daan Jongbloed) Beeld Van Osch Films
Op 8 juli overleed Peer Smulders, die zijn koeien nog net zo verzorgde als in de jaren vijftig. Daan Jongbloed maakte een film over hem: 'Boer Peer'. (Foto: Daan Jongbloed)Beeld Van Osch Films

Aan het einde van ieder jaar melden media traditiegetrouw welke beroemde mensen dat jaar zijn overleden. In dit stuk staan we stil bij een aantal minder bekende mensen die in 2017 zijn gestorven.

Redactie

Voor Jermaine de Wind was opgeven geen optie

Jermaine de Wind met zijn zoon Noah in Houston Beeld TRBEELD
Jermaine de Wind met zijn zoon Noah in HoustonBeeld TRBEELD

Vlak na zijn zevende verjaardag stapte de moeder van Jermaine de Wind, totaal onverwacht, met zijn zussen op het vliegtuig naar Curaçao. Jermaine werd achtergelaten bij zijn vader. Het vertrek van zijn moeder zou zijn leven tekenen: hij zocht altijd liefde en aandacht.

Jermaine leefde gezond en werkte hard. Als fitnessinstructeur en kok maakte hij lange dagen, ook nadat in 2008 bleek dat hij een agressieve hersentumor had. Hij kreeg een hersenoperatie, tientallen bestralingen en een chemokuur.

Hij was ook een vrouwengek. Na een stroom scharrels werd hij in 2012 serieus verliefd op Lisette. Maar hij ging ook vreemd met Lafajee. Omdat Jermaines oncologisch verpleegkundige hem had verteld dat hij waarschijnlijk onvruchtbaar zou zijn, was hij zeer verrast toen Lafajee zwanger bleek te zijn. Nog geen maand later bleek ook Lisette zwanger.

In 2015 vonden specialisten acht tumoren. Speciale bestralingsbehandelingen sloegen deze keer niet aan. Jermaine was 26 jaar oud en uitbehandeld. Zijn vriendin vond een alternatieve behandelwijze en begon een crowdfundingsactie: Mainlife.

Lees hier het volledige naschrift van Jermaine de Wind.

Voor Hayden en Inge veranderde de vreugde van klimmen in een nachtmerrie

Hayden en Inge op een van hun geliefde bergtoppen. Beeld Instagram
Hayden en Inge op een van hun geliefde bergtoppen.Beeld Instagram

Het klautervirus was voor bergbeklimmer Hayden Kennedy zowel een zegen als een vloek. Als zoon van een bekende bergbeklimmer werd hij al vroeg met het virus besmet. Na de middelbare school verzamelde hij met klusjes geld voor zijn expedities. Rond Kerst beklom hij de gevels van huizen om voor de bewoners de kerstverlichting op te hangen.

Al snel gold hij als de grootste belofte van de klimsport. Met intens gemak en een superieur technisch inzicht veroverde hij nooit eerder begane routes over de meest complexe berghellingen.

Vorig jaar ontmoette hij zijn vriendin Inge Perkins, met wie hij zijn liefde voor hoogten en sneeuw deelde. Op 7 oktober werden ze tijdens het skieen verzwolgen door een lawine. Hayden wist zichzelf te bevrijden, maar Inge niet. Overmand door verdriet nam Hayden dezelfde dag zijn leven.

Lees hier het hele naschrift over Hayden Kennedy.

Boer Peer Smulders was een ouderwets tevreden mens

Wie de boerderij van Peer Smulders binnentrad, waande zich zestig jaar terug in de tijd. Alleen met zijn koeien leidde hij een zeldzaam sober leven.

Smulders werd geboren in Maliskamp, een buurtschap bij Rosmalen. Nog voordat hij naar school fietste, stond kleine Peer al twee uur te ploegen op het land. Ze hielden thuis koeien, enkele paarden en ze verbouwden wat mais. Zijn ouders stierven beiden als tachtigers, maar dat was al in de jaren vijftig, ruim zestig jaar geleden. Peer bleef alleen op de boerderij achter. Daar stond de tijd sindsdien stil. Voor hem geen schaalvergroting, melkrobots, of andere moderniteiten. Smulders verzorgde anno 2017 zijn roodbonte koeien nog net zoals hij dat in de jaren vijftig deed.

Daan Jongbloed maakte de film 'Boer Peer', met prachtige beelden en weinig tekst. "Hij had van die pretoogjes, die echt konden stralen", vertelt de filmmaker. "Ondanks de littekens die Peer met zich meedroeg, bleef hij optimistisch en ging hij het leven met een lach tegemoet."

Lees hier het hele naschrift over Peer Smulders.

Kees Lambers (1945-2017) droeg zijn lijden moedig

Opgeven was geen optie voor Kees Lambers Beeld Trouw
Opgeven was geen optie voor Kees LambersBeeld Trouw

Kees Lambers werd bewonderd om zijn doorzettingsvermogen. De hoogleraar milieurecht kreeg MS en werd door die ziekte uitgedaagd om steeds grotere hindernissen te nemen. Ondanks tegenslagen verloor hij zijn positieve kijk op het leven niet. Kees vond dat hij geluk had. Als havenarbeider was hij klaar geweest. Als jurist kon hij in zijn rolstoel als voorzitter van de vakgroep gewoon meer dan fulltime doorlullen.

Met zijn vrouw Ineke, die staatssecretaris was in de kabinetten Van Agt II en III, zette hij zich in voor het milieu. Ook zij kreeg het nodige voor haar kiezen. Mede vanwege haar gezondheidsproblemen stopte Kees op zijn 62e met werken. Ook toen hij zelf niet meer uit bed kon komen zonder hulp, bleef hij actief. Amper in staat zichzelf nog voort te bewegen, liet hij zich bijvoorbeeld op een paard hijsen. Tot het eind van zijn leven volhardde hij in zijn motto: je doet het met wat je hebt, opgeven is geen optie.

Lees hier zijn hele naschrift van Kees Lambers.

Harriette Thompson aan de finish van de marathon in San Diego van 2015. Beeld Getty
Harriette Thompson aan de finish van de marathon in San Diego van 2015.Beeld Getty

'Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan', redeneerde Pippi Langkous. Zo zei de 76 jaar jonge Harriette Thompson volmondig 'ja' toen een kerkgenote vroeg of ze meedeed aan een sponsorloop voor onderzoek naar kanker. Ze had nog nooit eerder meegedaan aan een marathon, maar het doel sprak haar aan. De ziekte had diepe gaten geslagen in haar familie- en vriendenkring.

Ze zou het traject dan wel wandelen in plaats van rennen, was het idee. Maar uiteindelijk zette ook Hariette de pas erin. Ze kreeg de smaak te pakken en schreef zich vervolgens ieder jaar in.

Muziek hielp haar de monotonie van de marathons te doorbreken. Als de verveling toesloeg, speelde Thompson - in het verleden concertpianiste - oude pianostukken na in haar hoofd.

In juni liep Thompson voor het eerst geen hele, maar een halve marathon. Het enthousiasme was er niet minder om. De jaarlijkse commotie amuseerde haar. "Zo bijzonder ben ik niet", zei de vrouw die meer dan 100.000 euro ophaalde voor kankeronderzoek. "Het is gewoon de leeftijd. Als je maar heel erg oud wordt, krijg je vanzelf een heleboel aandacht."

Lees hier het volledige naschrift van Harriette Thompson.

Lees hier onze naschriften van bekende en heel gewone mensen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden