'Gewone' Juliana baarde toch een meisje

interview | Assistent bij geboorte van prinses Margriet in Canada weet het nog goed. De dokter mompelde: It's a boy, it's a boy.

Het is vandaag 73 jaar geleden, maar de geboorte van prinses Margriet staat de Canadese arts Harold Fireman (96) nog helder voor de geest. Bij het betreden van de verloskamer zag hij zoveel mensen. "Ik dacht even dat ik in New York Grand Central Station terecht was gekomen!" Behalve een flink medisch team zaten in de hoek prins Bernhard, de Nederlandse ambassadeur en zijn secretaris. Zij moesten getuigen dat de baby inderdaad van Juliana was.

Dokter Fireman liep in 1943 stage op de afdeling gynaecologie van het Ottawa Civic Hospital. Hij was aangewezen om dr. Puddicombe te assisteren bij de geboorte van het derde kind van prinses Juliana. Zijn medestudenten speldden hem een brede rode band diagonaal op zijn witte uniform en hij kreeg de bijnaam 'The Royal Intern'.

Van Nederland wist Fireman destijds niet veel meer dan dat de Koninklijke familie Nederland was ontvlucht en in Londen en Canada domicilie had gekozen. Prinses Juliana vond hij 'erg democratisch' en dat vond hij verbazend. "Ze was zo gewoon. Ze weigerde elke vorm van privilege. Ze wilde beslist naar het ziekenhuis komen voor de maandelijkse controle, hoewel Puddicombe had aangeboden om naar haar huis te komen."

Dokter Puddicombe was volgens Fireman buitengewoon vereerd dat hij de bevalling mocht doen. "Stilletjes hoopte hij dat hij een koning ter wereld zou gaan brengen", vertelt Fireman tijdens een telefonisch interview.

"Toen het moment daar was, stond ik vlak achter hem en hoorde ik hem tegen zichzelf mompelen: 'it's a boy, it's a boy'. Toen het een meisje bleek, keek hij wat teleurgesteld. Ik was even bang dat hij haar daarom zou laten vallen, maar dat deed hij niet natuurlijk. Hij was erg professioneel."

Of prins Bernhard ook teleurgesteld was, weet hij niet. "Ik had het even te druk met andere dingen om daarop te letten." Wel weet Fireman dat de prins vlak na de bevalling naar de verpleegsterspost liep. "Daar was een open telefoonverbinding met koningin Wilhelmina in Londen om snel het goede nieuws te vertellen. De ambassadeur en zijn secretaris moesten daarna een beëdigde verklaring tekenen dat zij getuige van de geboorte waren geweest."

De bevalling verliep volgens Fireman heel voorspoedig. De baby was kerngezond. De enige complicatie was dat prinses Juliana een lichte vorm van de bof had opgelopen. "Maar dat was volkomen onschuldig." In Ottawa was de geboorte een belangrijke gebeurtenis, herinnert Fireman zich. "De kranten stonden er vol mee." Die dag werd op het parlementsgebouw de Nederlandse vlag gehesen: de enige keer dat daar ooit een buitenlandse vlag wapperde. Kort voor de geboorte had het Canadese parlement een wet aangenomen die van de kamer van Juliana voor de duur van haar ziekenhuisopname extraterritoriaal gebied maakte. Margriet kreeg daardoor slechts de Nederlandse en geen dubbele nationaliteit.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden