Update

Gewonden na nacht vol charges op Taksimplein

Nabij het Taksimplein in Istanbul, vannacht: de politie zet een waterkanon in. Beeld reuters
Nabij het Taksimplein in Istanbul, vannacht: de politie zet een waterkanon in.Beeld reuters

Het Taksimplein in de Turkse stad Istanbul is ook in de nacht van dinsdag op woensdag het toneel geweest van schermutselingen. Agenten stormden het plein op om charges uit te voeren tegen overgebleven demonstranten. Vanmiddag heeft premier Erdogan een ontmoeting met vertegenwoordigers van het protest in het Gezipark in Istanbul.

Dinsdag had de politie al tot twee keer toe opgetreden. Tientallen politieagenten gingen 's avonds het plein op, waar zich duizenden betogers hadden verzameld, en zetten waterkanonnen in tegen gemaskerde actievoerders die met stenen gooiden. Zeker vijftien mensen werden na de botsingen in ambulances afgevoerd. Ook in Ankara waren er vannacht botsingen tussen politie en actievoerders.
Veel betogers vluchtten weg in de straten rond het plein. Ook 's ochtends waren botsingen.

Vanmiddag praat premier Erdogan met demonstranten in het Gezipark. Op Radio 1 zegt Joost Lagendijk - voormalig GroenLinks-Europarlementariër en columnist in Turkije - dat het de vraag is of Erdogan werkelijke toezeggingen gaat doen aan de oorspronkelijke bezetters. 'Gaat hij toegeven dat het park in stand blijft? De demonstranten hopen op een serieus aanbod.' Volgens Lagendijk ligt de publieke sympathie bij de mensen in het park. Hen ging het erom dat de bomen bleven staan en zij protesteerden vreedzaam. De demonstranten op het plein, die ook geweld gebruikten, kunnen op minder sympathie rekenen.

De betogingen tegen de Turkse regering houden inmiddels bijna twee weken aan. Premier Recep Tayyip Erdogan heeft toegezegd woensdag in gesprek te gaan met demonstranten. Niet alle groepen groepen zijn daarvoor uitgenodigd. De premier noemt sommige demonstranten gespuis dat erop uit is de Turkse economie te beschadigen.

Autocratischer
Erdogan verwerpt de beschuldiging dat hij zich steeds autocratischer gedraagt. Maar hij zegt dat de meerderheid van de Turkse kiezers achter hem staat en geeft aan dat zijn standpunt onwrikbaar is.
'Moeten wij soms voor hen op onze knieën en hun vragen 'ruim alsjeblieft jullie rotzooi op'? Ze mogen mij hard noemen, maar deze Tayyip Erdogan zal niet veranderen.' Hij maakte duidelijk dat hij het gehad heeft met de demonstranten, die hij wegzette als vandalen en herrieschoppers die het aanzien van Turkije in het buitenland bezoedelen.

'Tot degenen op Taksim en elders die met oprechte gevoelens deelnemen aan de demonstraties zeg ik: ga weg en laat deze incidenten ten einde komen. Maar tot degenen die ermee door willen gaan zeg ik: het is voorbij. Van nu af aan dulden wij het niet meer. Wij zullen niet alleen een einde maken aan de acties, maar wij zullen ook de provocateurs en terroristen bij de nek grijpen en niemand zal er mee weg komen.'

Erdogan heeft zijn eigen aanhang opgeroepen in het weekeinde in Istanbul en Ankara te demonstreren, om tegenwicht te bieden aan de onrust die volgens hem onderdeel is van een samenzwering tegen zijn regering. De demonstranten worden volgens hem 'gebruikt door bepaalde financiële instellingen, de rentelobby en mediagroepen, die de Turkse economie schade willen berokkenen en investeerders willen afschrikken'.

Boete
De Turkse autoriteiten delen boetes uit aan tv-stations die kritisch verslag hebben uitgebracht van het politiegeweld bij de ontruiming van het Taksimplein. Halk TV, Ulusal TV en twee andere zenders worden beschuldigd van het in gevaar brengen van de intellectuele en morele ontwikkeling van jongeren.

Dit heeft de krant Hürriyet woensdag gemeld. Halk TV is een van de weinige tv-stations die uitgebreid live verslag uitbrengen van de protestbeweging tegen de autoritaire regeerstijl van premier Erdogan.

Demonstranten op het Taksim dragen gasmaskers tegen het traangas. Beeld afp
Demonstranten op het Taksim dragen gasmaskers tegen het traangas.Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden