Update

Gewonden na botsing trein met tankauto bij Groningse Winsum

Beeld EPA

In het Groningse Winsum is een trein van Arriva gedeeltelijk ontspoord na een botsing met een tankauto met melk op een onbewaakte overweg. In de trein zaten vijftig passagiers. Elf gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Onder hen zijn enkele zwaargewonden.

Vijfendertig passagiers die lichte verwondingen hebben zijn behandeld in de brandweerkazerne van Winsum. Artsen, verplegend personeel en een team van acht medewerkers van het Rode Kruis bieden hulp en bijstand. De meeste inzittenden van de trein hebben kneuzingen of snijwonden opgelopen door rondvliegend glas. De mensen die niet gewond zijn geraakt worden opgevangen in een boerderij die bij het spoor ligt.

De chauffeur van de tankauto is ongedeerd gebleven. Hij kwam met zijn melkwagen van een boerenerf en is op een onbewaakte spoorwegovergang in botsing gekomen met de naderende trein. De trein is daarbij grotendeels van het spoor geschoten. De machinist van de Arriva-trein en de chauffeur van de tankauto bleven ongedeerd. De politie heeft de tankwagenbestuurder aangehouden.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft onderzoekers naar het Groningse dorp gestuurd.

Een congres over de toekomst van het openbaar vervoer in Noord- en Oost-Nederland, dat vrijdagmiddag in Zwolle zou worden gehouden, is geschrapt vanwege het treinongeluk. Een groot deel van de congresgangers is nodig in Groningen om de gevolgen af te handelen, liet een woordvoerster van de NS weten.

Bij de onbewaakte spoorwegovergang op de Voslaan in Winsum zijn al eerder ernstige ongelukken gebeurd. In 2014 kwamen bij twee verschillende ongelukken op de overweg twee mensen om het leven.

Vorig jaar kwamen spoorbeheerder ProRail en Winsum overeen dat er voor omwonenden een noodweg zou worden aangelegd naar een bewaakte overgang in de buurt. Die weg is er nog niet, omdat ProRail en de eigenaar van de grond het niet eens kunnen worden over de prijs van de grond. "Het is dan uiterst vervelend dat juist tijdens de onderhandelingen zo'n ernstig ongeval plaatsvindt", zei een woordvoerder van de spoorbeheerder.

ProRail-directeur Pier Eringa zei later vanmiddag tijdens een persconferentie dat de onderhandelingen over grondaankoop veel te lang duren en dat er harde actie wordt ondernomen. "We gaan met de gemeente kijken of we met fors geweld de beschikking kunnen krijgen over de grond', zo stelde Eringa.

In juni dit jaar werd bekend dat alle onbewaakte overwegen in Winsum de komende jaren worden verbeterd of opgeheven. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) heeft daar afspraken over gemaakt met de gemeente en de provincie Groningen. Voor 2020 moeten de overwegen in de gemeente veilig zijn. Dat gaat 6,5 miljoen euro kosten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden