Gewonde vuurlopers zijn voor hun heil beter af

AMERSFOORT - De Leidse studenten die vorige week tweedegraads brandwonden opliepen toen zij onder leiding van Emile Ratelband blootsvoets over hete kolen liepen, zijn er minder erg aan toe dan degenen die het vuurlopen heelhuids doorstonden. Dit stelt directeur R.Matzken van de Stichting Bijbel en Onderwijs.

Van onze redactie religie & filosofie

Volgens de stichting wenden de mensen die succesvol over vuur lopen hun geest tot een afgod. In ruil daarvoor zouden zij bijzondere vaardigheden ontvangen. De Bijbel veroordeelt volgens Matzken het vuurlopen met een passage waarin koning Manasse van Juda zijn zoon door het vuur liet gaan als een offer aan de Molech.

Volgens 2 Koningen 21 deed Manasse ,,zijn zoon door het vuur gaan, hij pleegde guichelarij en gaf op vogelgeschrei acht; hij stelde waarzeggers en duivelskunstenaars aan; hij deed zeer veel kwaads in de ogen des Heren''. De hervormingskoning Josia ontwijdde later die plaatsen ,,opdat niemand zijn zoon of zijn dochter voor de Molech door het vuur deed gaan''. Ook Leviticus (18 vers 21) is niet gediend van Ratelbands hete-kolentrucs: ,,En van uw zaad zult gij niet geven om voor de Molech door het vuur te doen gaan.''

Maar voor het Leidse elitezaad klonken niet de woorden van Leviticus maar de vurige tsjakka's van Ratelband, toen hij optrad bij de introductieweek van de eerstejaars. Vijftien studenten raakten gewond. Volgens de stichting van Matzken wordt het lopen over kolen beoefend als onderdeel van cursussen over teambuilding.

Bijbel en onderwijs heeft het vuurlopen toegevoegd aan zijn website www.occultenlicht.nl, waarop het waarschuwt voor occulte 'duivelse praktijken', zoals het lezen van de boeken over tovenaarsleerling Harry Potter en het spelen van het Pokémon spel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden