'Gewoan Lutz'

Lutz Jacobi, PvdA-Kamerlid, nieuw op 87

De ene week komt Vluchtelingenwerk Noord-Nederland op bezoek, de volgende een kaatsclub uit Franeker of een groep palingvissers uit het noorden. Lutz Jacobi (1955) heeft sinds haar aantreden als PvdA-Kamerlid in 2006 half Friesland op het Binnenhof uitgenodigd.

Weinig Kamerleden zijn zo trots op hun afkomst als Jacobi. Bij de eedaflegging tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander, april vorig jaar, sprak ze: 'Dat unthjit ik' ('dat beloof ik'). Een enkeling meende 'dat ontken ik' te horen.

Lutz Jacobi is een eigengereid Kamerlid. Haar koppigheid dankt ze aan haar Friese wortels. Een jaar geleden stemde Jacobi als enige PvdA'er tegen de aanschaf van JSF-gevechtsvliegtuigen. Ze pleitte (vergeefs) voor meer onderzoek naar geluidsoverlast. Het was een zeldzaam vertoon van fractie-ongehoorzaamheid. Maar Jacobi dacht aan haar eigen Friesland, aan de basis in Leeuwarden waar die jagers straks worden gestationeerd. "Ik ben Lutz Jacobi, en als ik iets vind ga ik daarvoor staan en dan krijg je dit", sprak ze destijds.

Het Kamerlid staat bovenal te boek als liefhebber van de natuur. Dat ze nu de Duurzame 100 binnenkomt op plek 87, mag geen verrassing heten. Twee keer (2009 en 2012) werd Jacobi door Natuurmomumenten verkozen tot groenste politicus van Nederland. Dit jaar legde ze het nipt af tegen een SP-gedeputeerde uit Noord-Brabant. Haar populariteit groeit met de jaren. In 2006 kreeg ze bij de verkiezingen 'slechts' 2882 stemmen. In 2012 waren dat er 16.082. Ter vergelijking: Jeroen Dijsselbloem en Frans Timmermans kregen er minder.

Haar bekendheid dankt ze ten eerste aan de (kansloze) poging om in 2012 partijleider van de PvdA te worden. Maar de groene wereld kent haar vooral als aanvoerder van het verzet tegen toenmalig CDA-staatssecretaris Henk Bleker. Jacobi schreef samen met D66 en GroenLinks een voorstel voor een nieuwe Natuurwet, 'Mooi Nederland', als antwoord op het 'afbraakbeleid' van het kabinet-Rutte I. Huidig staatssecretaris en PvdA'er Sharon Dijksma maakte daar bij op het opstellen van haar eigen Natuurwet gretig gebruik van.

Nu haar partij weer aan de macht is, ervaart Jacobi de keerzijde van regeringsverantwoordelijkheid. Op het terrein van natuur hebben PvdA en VVD een slecht huwelijk. Zo strandde in de Natuurwet de wens van de PvdA om de benuttingsjacht op konijn, haas, fazant, wilde eend en houtduif te verbieden. De VVD sprak een veto uit. Jacobi moet ook accepteren dat het kabinet zoutwinning onder de door haar zo gekoesterde Waddenzee toestaat. Pijnlijk voor de Friezin.

Jacobi voert nu campagne. Ze wil de Tweede Kamer verlaten voor een plek in Gedeputeerde Staten van Friesland. Daarvoor moet ze eerst gekozen worden tot PvdA-lijsttrekker. Campagneleus: 'Gewoan Lutz'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden