Gewiste 'Teeventapes' blijven raadsel

Het blijft onduidelijk wat de oorzaak is geweest van de storing in het tapsysteem van de politie op 20 september 2012. De Auditdienst Rijk (ADR) heeft dit na onderzoek niet kunnen vaststellen. Tegelijk heeft de dienst geen aanwijzingen gevonden die erop duiden dat getapte gegevens opzettelijk zijn gewist.

Dat heeft minister Opstelten (veiligheid en justitie) gisteren laten weten. De storing was pikant omdat juist toen een telefoongesprek plaatshad tussen staatssecretaris Teeven en de van corruptie verdachte oud-VVD-senator Van Rey. De politie luisterde Van Rey op dat moment af, maar dit gesprek met zijn partijgenoot bleek achteraf niet opgenomen. Het gesprek zou zijn gegaan over een burgemeesterskandidaat voor Roermond.

Ook van ongeveer 1800 andere taps die toen in andere zaken liepen, zijn geen belgegevens en gesprekken opgeslagen.

Opstelten zei al eerder dat dit kwam door een storing in het systeem en dat daarvan ten onrechte geen melding was gemaakt. Zowel de advocaat van Van Rey als partijen in de Tweede Kamer bleven achterdochtig. De minister liet de gang van zaken daarom tegen het licht houden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden