Gewetenloze vaders krijgen teveel ruimte

Scholieren zoeken steun bij elkaar na het drama in Zierikzee. (FOTO ANP) Beeld ANP

Familiedrama’s zullen blijven gebeuren als slachtoffers niet beter worden beschermd.

Enkele weken geleden werd Nederland verblijd met de mededeling dat er in huiselijke sfeer meer doden vallen dan in het criminele circuit. Recentelijk was het ’familiedrama’ in Zierikzee prominent in de media. Het meest opmerkelijke aan dit geval is, dat er – binnen de mogelijkheden van de rechtstaat – alles aan gedaan is, om deze daad te voorkomen. Op ongekend schrijnende wijze is duidelijk geworden dat ons bestel met al zijn instituties uiteindelijk niets kan doen voor een gezin dat met de dood bedreigd wordt, anders dan het gezin aansporen te vluchten.

Dit is geen nieuws aangezien de situatie niet uitzonderlijk is. Het werd toch als nieuws gebracht, omdat de moeder naar de pers was gestapt met de mededeling dat haar ex-partner haar gedreigd had dat haar gezin binnenkort uitgemoord zou worden. In de media en de politiek wordt er nu geroepen om enkelbanden bij dit soort gevallen. De vraag waarom die man nog in de buurt van zijn ex kon komen, blijft onbeantwoord door het ministerie van justitie.

In de dagelijkse praktijk rond onze website worden we keer op keer geconfronteerd met gevallen van ’onachtzaamheid’, van contact tussen dader en slachtoffer. Het zijn geen incidenten, net zo min als ’de familiedrama’s’ dat zijn. Wanneer er wordt gemoord of doodgeslagen binnen een (ex-)gezinssituatie, dan ligt de schuldvraag altijd subtiel anders. Het slachtoffer had moeten maken dat zij wegkwam, had moeten denken om de veiligheid van haar kinderen. Het slachtoffer, kortom, is binnen het familiedrama-vertoog per definitie medeschuldig.

In de criminologie heet dat het blame the victim principe. De dader is hier schuldig, niet het slachtoffer. De term familiedrama impliceert geen gestoorde moordenaar, maar een man die tot het uiterste werd gedreven. Om een of andere reden kijken we bij dit soort gebeurtenissen in eerste instantie naar de verzachtende omstandigheden, namelijk de thuissituatie, en stellen we daar vragen bij. Waar er twee vechten hebben er twee schuld, immers.

Het concept van de gewetenloze hufter, dat we wel wensen te onderkennen in daden van zinloos geweld in het uitgaansleven, lijkt in de gevallen waarin het om moeders en kinderen gaat niet van toepassing. Opmerkelijk, omdat, nuchter beschouwd, het geweld bij familiedrama’s dezelfde resultaten geeft, en er ook in zinloosheid weinig onderscheid lijkt te zijn.

De posities van moeders en hun kinderen in dit soort zaken is besmet geraakt door dit denken over slachtoffers. De wetgeving rond het familierecht en de daarvan afgeleide bescherming voor kinderen en hun moeders is uitgehold, en dat is geen incident, dat is een tendens. Die gang van zaken heeft de afgelopen jaren tot misstanden geleid die een belangrijk onderdeel vormden van de vorige VN-schaduwreportage over de mensenrechten in Nederland. Verwacht mag worden dat die misstanden blijven bestaan totdat er iemand inziet dat de incompetentie van instituties voortkomt uit een organisatie op basis van valse politieke premissen waarbinnen de rechtsongelijkheid binnen gezinnen waarin huiselijk geweld de norm is, niet wordt onderkend.

Als er al langs elkaar wordt gewerkt dan heeft dat te maken met het strikte onderscheid in Nederland tussen civiel recht en strafrecht. Vaders met een strafrechtelijke veroordeling en een straatverbod blijken van de familierechter een omgangsregeling te krijgen. De publieke zaak vraagt om bescherming van de zwakkeren. De overheid heeft hier een taak, maar blijkt niet in staat om binnen de bestaande juridische kaders te kunnen erkennen – laat staan garanderen – dat een bepaald slag ’dna-deler’ gewoon koste wat het kost uit de buurt moet worden gehouden van zijn slachtoffers. In die zin is er geen nieuws uit Zierikzee.

Vrouwen en hun kinderen zullen de prijs blijven betalen zolang er niets veranderd aan de mentaliteit, die zo sterk met het begrip ’familiedrama’ is verweven, dat we er ons niet meer bewust van lijken.

Scholieren zoeken steun bij elkaar na het drama in Zierikzee. (ANP) Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden