Geweldige familiefilm over een druk joch

BELINDA VAN DE GRAAF

Brammetje Baas
Regie: Anna van der Heide. Met Coen van Overdam, Katja Herbers, Tjebbo Gerritsma, René Groothof en Egbert-Jan Weeber. In 81 bioscopen.

Terwijl de Nederlandse jeugdfilm 'Kauwboy' al maanden de ene na de andere prijs in de wacht sleept, dient zich met 'Brammetje Baas' een andere fantastische kinderfilm aan. Of beter gezegd: familiefilm, want er valt voor klein én groot te genieten.

De distributeur heeft er blijkbaar ook vertrouwen in. 'Brammetje Baas' is te zien in 81 bioscopen. Meestal is een dergelijk aantal voorbehouden aan Amerikaanse spektakelfilms.

'Brammetje Baas' is zo'n film om helemaal hoteldebotel van te raken. De makers dringen diep door in de belevingswereld van een zevenjarig jongetje dat overloopt van energie en fantasie - wat goed tot zijn recht komt in de animaties van Balder Westein die door de film dwarrelen.

Zie de studie van de vlieg die Bram maakt en die meteen in een illustratie zichtbaar wordt. Bram lijkt bij alles stil te staan, een schaar, een pleister, een tandenborstel. Ze komen allemaal in zijn uitvindingenschrift.

Bram is druk en dat brengt hem op school, in groep 3 bij de aardige maar wat ouderwetse en rechtlijnige meester P. Vis (René Groothof), in de problemen. Bram kan niet stilzitten. 'M'n benen moeten wiebelen', zegt hij. Maar meester begrijpt het niet, stuurt hem de klas uit, geeft hem straf, tot Bram steeds ongelukkiger wordt. 'Ik word zo moe van mijn hoofd', zegt hij tegen zijn zusje.

Het verhaal dat met een enorme vitaliteit en verbeelding wordt verteld, bevat interessante opvoedkundige dilemma's die door de voltallige cast, maar vooral door de negenjarige debutant Coen van Overdam, met een heerlijk naturel worden gebracht. De film gaat niet in op de oorzaak van concentratieproblemen bij kinderen, maar speurt wel naar een mogelijke oplossing, aangereikt door een andere, jongere, minder stijve meester met oog voor de energie die het kind blijkbaar kwijt moet (Egbert-Jan Weeber).

Tamara Bos en Anna van der Heide vormen als de doorgewinterde scenariste en de debuterende regisseuse een nieuw gouden duo dat op bijzondere wijze oud en nieuw talent verenigt, en zelfs van de kleinste rolletjes (het zusje en het vriendinnetje) overtuigende karakters maakt.

'Brammetje Baas' is een film om in je hart te sluiten, niet in de laatste plaats vanwege het wijze uitgangspunt: dat het misschien niet altijd makkelijk is om elkaar te begrijpen, maar dat het wel belangrijk is om je in elkaar te verdiepen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden