Geweldige acteurs in sensueel drama

A Royal Affair
Regie: Nikolaj Arcell. Met Mads Mikkelsen, Alicia Vikander, Mikkel Boe Folsgaard. In 20 filmtheaters.

Het verhaal van de Duitse vrijdenker Johann Struensee die in de achttiende eeuw de Verlichting introduceert aan het Deense hof, intussen ook de gekke koning steunt en zijn ongelukkige koningin verleidt, is vaker verteld. Per Olov Enquist deed dat in de bestseller 'Het bezoek van de lijfarts'.

Van dat boek is een Engelstalige film in de maak, en naar verluidt komt er nog een Deense film over Struensee aan, naast de in Venetië tweemaal bekroonde 'A Royal Affair' van Nicolaj Arcell. Na de nieuwe heldinnen uit de Deense tv-series 'Borgen' en 'The Killing' is er toch weer een hang naar een ouderwetse romantische held, zo blijkt, een held die een vrouw bevrijdt uit haar ketenen, maar haar wel goed vastpakt als het nodig is. Althans dat is wat de Struensee van Mads Mikkelsen doet in 'A Royal Affair'.

Een medaillon en een veer die druipt van de zwarte inkt leiden ons in de eerste beelden naar 18de-eeuws Denemarken, waar de piepjonge Engelse Caroline wordt uitgehuwelijkt aan de Deense koning Christiaan. Hun eerste ontmoeting in het niemandsland tussen twee rijtuigen herinnert in ongemak aan die van Marie Antoinette en Louis XVI in Sofia Coppola's 'Marie Antoinette'. Zij kijkt aarzelend rond. Hij heeft zich achter een boom verstopt. Puberaal en pesterig, is deze licht gestoorde Christiaan. Jammer voor zijn aanstaande vrouw, lijdt hij niet net als Louis XVI aan seksuele apathie. Christiaan houdt van drinken, honden en hoeren met grote borsten. Bij hun kennismaking gluurt hij teleurgesteld naar de kleintjes van Caroline, 's avonds schrokt hij zijn eten met open mond naarbinnen, 's nachts beklimt hij haar als een koe.

Het stel wordt uit hun ongelukkige verbintenis bevrijd als er voor de zieke koning een nieuwe lijfarts wordt aangetrokken. Deze idealistische Duitser Johann Struensee lijkt niet alleen de redding te brengen voor de verwarde Christiaan wiens vertrouwen hij wint, en voor de koningin met wie hij een heimelijke hartstochtelijke verhouding begint, maar ook voor het Deense volk. Via zijn invloed dreigen aan het hof tal van hervormingen te worden doorgevoerd, mits de oude machthebbers dat niet weten te verhinderen.

Arcell, ook scenarioschrijver van de eerste Millennium-film, wilde een modern kostuumdrama, historisch accuraat maar sensueel en dicht op de huid gefilmd. Hij slaagt daar goed in, vooral dankzij de geweldige Deense acteurs.

De in Venetië bekroonde Mikkelsen steekt Colin Firth naar de kroon als de romantische held Struensee, maar 'A Royal Affair' behoort het meest toe aan de onbekende Mikkel Boe Folsgaard die van Koning Christiaan een fantastische idioot maakt, een doorgedraaide Prins Charles avant-la-lettre, de belichaming van alles wat vorstelijk en wereldvreemd is. In vergelijking met het verwante maar avontuurlijkere 'Marie Antoinette' blijft 'A Royal Affair', hoe meeslepend ook, wat braaf en degelijk, maar zo gauw Folsgaard in beeld is, wordt het wel echt leuk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden