Geweldig, als een kat slaat ze haar nagels uit

WILLEM PEKELDER

Zo gaat dat dus. Je betaalt torenhoge premies voor arbeidsongeschiktheid, en als je ziek wordt, laat de verzekering je ijskoud in de steek. Het overkwam Conny Snel, eigenaresse van een koeriersbedrijf. Ze kreeg last van een nekhernia en ontving aanvankelijk een uitkering. Maar toen ontdekte verzekeringsmaatschappij Taf dat ze ooit een borstverkleiningsoperatie had ondergaan. Dat was niet gemeld, 'dus' einde uitkering. En of Snel de reeds uitgekeerde 24.000 euro maar even wilde terugstorten.

Op zo'n moment is er nog maar één redding: Antoinette Hertsenberg. Ik kijk zelden naar 'Radar', maar als ik het doe, ben ik telkens weer onder de indruk van deze Avrotros-presentatrice. Als een kat slaat ze haar nagels uit naar koning, keizer, admiraal. Haar ogen flikkeren, haar toon is bijtend. "Wat heeft zo'n borstverkleining nu te maken met een nekhernia!", roept ze naar verzekeringsbaas Richard Weurding. "En áls u een verband ziet, waarom haalt u dat soort 'verzwegen' operaties dan niet van tevoren boven water in plaats van op het moment van ziekte?" Weurding mompelt iets over 'erg voor de verzekerden' en over 'betere formulieren', maar daar komt hij niet mee weg. "Waarom krijgen mensen als Snel niet gewoon hun premie terug?", dringt Hertsenberg aan. "Ja, een heel vervelende situatie", ontwijkt Weurding de vraag. Hertsenberg: "Nee, ik wil dat u even op dit punt ingaat." Hertsenberg tilt consumenten-tv op tot een bewonderenswaardig hoog journalistiek niveau: vlijmscherp, spannend en betrokken.

Gevolg is misschien wel dat niet iedereen meer bij La Hertsenberg durft aanschuiven. In haar andere programma 'Opgelicht?!', over criminele praktijken, zat ze bij een item over zwendel in de kinderopvang aan een bijna lege tafel. "Tja", verzuchtte de presentatrice, "Minister Asscher, staatssecretaris Wiebes en de Belastingdienst wilden niet. Kamerleden van de regeringspartijen evenmin." Alleen SP'er Tjitske Siderius was komen opdagen. Dan maar een noodoproep rechtstreeks in de camera, moet Hertsenberg hebben gedacht: "Laten we hopen dat Den Haag een beetje hart heeft voor de gedupeerden."

'RamBam' moet het niet hebben van venijnige interviews. Daar gaan ze undercover. Helaas zijn de verborgen camerabeelden niet altijd even spannend, maar een lekker brutaal Vara-programma is 'RamBam' wel. Deze week flansten ze een vervalste Brood in elkaar, en de voormalige manager van Herman Brood, Koos van Dijk, trapte er met open ogen in. Zonder aarzelen verstrekte hij een certificaat van echtheid. "Ik zie veel troep voorbijkomen, maar dit is een echte. De titel is G.I., 10.000 euro waard", mailde Van Dijk. Een vergissing? Later in de uitzending begon je daar ernstig aan te twijfelen. Van Dijk bleek bereid om samen met de undercover-journalisten een handeltje in vervalste Brood-schilderijen op te zetten in China. "Dat land is ver genoeg weg. En houd het onder ons, hè, vertel het niet aan je vrienden." Mooie onthulling van 'RamBam'.

Van Dijk liet zich evenwel niet kennen. Aan het eind van het programma verscheen de volgende tekst in beeld: "Ik heb het spel meegespeeld omdat ik dacht een criminele vervalsersbende te kunnen ontmaskeren." Jaja. Misschien iets voor 'Opgelicht?!'

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden