Gewelddadige videogames dragen bij aan agressief gedrag

Gewelddadige computerspelletjes hebben vooral op laagopgeleide jongens een negatieve invloed. Ook in de echte wereld willen ze een strijdlustige held zijn.

Laagopgeleide jongens die gewelddadige videogames spelen en in het echte leven ook graag een held zijn, gedragen zich agressiever dan andere jongens. Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling communicatiewetenschap van de Vrije Universiteit.

De onderzoekers lieten leerlingen van 12 tot 17 jaar gewelddadige en niet-gewelddadige videogames spelen. Na het spelen van de agressieve games werd de jongens gevraagd online een wedstrijd te spelen met een andere gamer elders in het land. De vmbo-leerlingen gebruikten tijdens dat spel doelbewust hard geluid dat schadelijk is voor de tegenspeler. De jongens spiegelden zich aan de helden uit de gewelddadige game die ze daarvoor speelden.

Eerder onderzoek wijst uit dat het spelen van gewelddadige computerspellen als het populaire ’Killzone’ en ’Doom 3’ voor 11 tot 22 procent bijdraagt aan het versterken van agressief gedrag. Het debat over de invloed van dit soort spellen blijft vaak hangen in een welles-nietes discussie, zegt hoofddocent communicatiewetenschap Elly Konijn. „Veel belangrijker is te kijken welke factoren zorgen voor een negatief effect van gewelddadige games en wie de risicogroepen zijn.”

In tegenstelling tot vmbo-leerlingen blijken vwo’ers een andere interesse te hebben voor dit soort games. Zij spelen meer vanuit sociale motieven, terwijl vmbo’ers aangetrokken worden door het geweld in de games. Daarom moeten vmbo’ers thuis en op school meer worden begeleid bij het spelen van deze games, stelt Konijn. „Ze moeten leren begrijpen dat je ook anders tegen de helden uit het spel aan kan kijken, dat er een verschil is tussen fictie en werkelijkheid. Het verbieden van deze games werkt juist averechts.”

Ook de waarschuwingslabels op games die veel geweld bevatten hebben een tegengesteld effect, concludeert Konijn. Een spel waarop staat dat het niet geschikt is voor jongeren onder de 18 jaar, is juist aantrekkelijk voor jongere kinderen en meisjes. Zo’n label, vergelijkbaar met de kijkwijzer voor tv en films, maakt een game extra spannend. Konijn: „Zo’n systeem werkt dus niet zoals het bedoeld is. Uit ander onderzoek blijkt dat ouders er nauwelijks iets mee doen. Jongetjes van dertien en veertien jaar kunnen probleemloos aan deze spellen komen.” Het afschaffen van een label is niet verstandig, aldus Konijn. Ze pleit voor meer toezicht van ouders en winkeliers die gewelddadige games verkopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden