Geweld tegen politie rijst de pan uit

De korpsleiding van de politie Rotterdam-Rijnmond wil een extern juridisch bureau in de arm nemen om agenten bij te staan in civiele procedures. Het gaat om agenten die schade willen verhalen op burgers die zich tegenover politiemensen gewelddadig gedragen.

Politiewoordvoerder Hans Stoop bevestigt het voornemen van de korpsleiding. Details zijn niet bekend, omdat er nog beleid moet worden ontwikkeld. Verder zoekt de politie nog naar een geschikte partner voor het project.

Enkele weken geleden maakten politiebonden al gewag van het plan om particuliere stappen te zetten tegen agressieve lieden die de politie te lijf gaan. Volgens de bonden is het een noodzakelijke aanvulling op de bestaande middelen die tekortschieten.

Zo ijveren de bonden al jaren voor lichtgewicht-kogelwerende vesten en pepperspray. Ook zou de mentaal-fysieke training van agenten niet voldoen. Tevens bestaat er onder agenten onvrede over de lage straffen die hun belagers over het algemeen krijgen opgelegd.

De plannen worden op een cruciaal moment bekendgemaakt. De afgelopen weken is het geweld tegen politieagenten in het Rijnmondgebied schrikbarend toegenomen. Zo werden alleen al het afgelopen weekeinde op meerdere plaatsen in Rotterdam agenten bedreigd.

Op het Stadhuisplein kwam het zaterdagochtend tot een massale vechtpartij, waarbij twee agenten een hoofdwond en een gebroken neus opliepen. Op de Schiedamsesingel werden zaterdagnacht twee agenten door omstanders meerdere malen geschopt, nadat zij in een café een verdachte van beroving probeerden aan te houden. In een bar aan de Westzeedijk lostte een diender een waarschuwingsschot, toen hij tijdens een ruzie wilde ingrijpen. Ook dinsdagavond raakten drie agenten gewond, toen een automobilist na een achtervolging op twee agenten inreed. Hij werd door een politiekogel in de schouder getroffen en verzette zich hevig bij arrestatie.

De ondernemingsraad van de politie Rotterdam-Rijnmond en de politiebonden luiden inmiddels de noodklok over de geweldsspiraal. Hoewel geweld tegen politiepersoneel al jaren toeneemt, zijn de nieuwe incidenten volgens hen een teken aan de wand.

Joes Miltenburg, secretaris van de OR en regio-raadslid van de christelijke politiebond ACP, noemt de situatie 'explosief'.

,,Agenten staan, op zijn zachtst gezegd, niet meer te trappelen om in beruchte buurten als eerste op een melding aanwezig te zijn', zegt Miltenburg.

,,Zo heeft de politie bijvoorbeeld in de Millinxbuurt terrein verloren aan drugscriminelen. Dat zijn geen incidenten meer, het is structureel geworden. Iedere agent krijgt tijdens zijn diensten met geweld te maken. Daarom is het belangrijk dat die pepperspray en vesten snel worden aangeschaft.'

Miltenburg betreurt het dat de politie moet meegroeien met verharding in de samenleving. ,,Wij zijn niet de aangewezen personen om de maatschappelijke problemen op te lossen. Tijdens de diensten zie je de gevolgen, maar naar de oorzaken is het gissen. Voor ons is het zaak hard te hangen aan de veiligheid van het politiepersoneel. Dat dreigt van alle kanten in gevaar te komen.'

,,Zo'n Europees kampioenschap voetbal is volgend jaar ongetwijfeld mooi, maar trekt wel een zware wissel op de roosters. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je back-up nodig hebt tijdens een drukke periode? Het is nu al hangen en wurgen. Ik voorzie dat we tijdens het EK in de knel komen met de Arbeidstijdenwet.'

Miltenburgs zorg wordt door andere bonden gedeeld. Ron Tournier, landelijk vice-voorzitter van de ANPB, wil hardere straffen voor geweldplegers tegen de politie. ,,Als je een agent slaat, sla je de maatschappij. Te vaak komen deze mensen weg met lage straffen. Voor ons geldt het principe: 'Als je wat koopt, dan weet je wat het kost.' Duidelijkheid, dus. Het kan zo echt niet langer.'

Volgens de politiebond NPB wordt 'de zwaardkracht van de Nederlandse democratie' al tijden ondermijnd. Bestuurslid Jan Willem van de Pol: ,,We hebben jarenlang geroepen om adequate maatregelen, die nu eindelijk op de agenda staan. Maar het blijft een feit dat de politiek achter de zaken aanholt.'

Ook justitie krijgt ervan langs. Zo haalt de NPB in zijn komende bondsblad uit naar een Zeeuwse officier van justitie, die heeft gezegd dat geweld tegen agenten 'een beroepsrisico' is.

De NPB is echter niet onverdeeld enthousiast over de plannen om juridische bijstand te bieden aan agenten van het korps Rotterdam-Rijnmond die hun belagers voor de burgerrechter slepen. Zo betwijfelt de bond of die juridische bijstand wel deskundig en onpartijdig is. ,,Wij adviseren politiemensen een vrije advocaat te nemen. Korpsen zijn volgens een koninklijk besluit verplicht agenten financieel bij te staan tijdens gerechtelijke procedures. Het plan van de Rotterdamse korpsleiding is daarom misschien wel een kostenbesparing.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden