Geweld tegen lesbiennes onderschat

Zoenende vrouwen in Amsterdam, op de achtergrond de Westerkerk. ©MAARTEN HARTMAN Beeld
Zoenende vrouwen in Amsterdam, op de achtergrond de Westerkerk. ©MAARTEN HARTMAN

De politie, scholen, werkgevers, de homobeweging, ja, zelfs lesbische vrouwen zélf bagatelliseren geweld tegen vrouwen die vallen op vrouwen. Terwijl intimidatie en geweld vermoedelijk meer voorkomen dan tot nu toe is aangenomen.

Van onze verslaggeefster

"Sommige vrouwen accepteren dat incidenten er nu eenmaal bijhoren als je lesbo bent", zegt onderzoekster Hanneke Felten. "Ze mogen wel wat strijdbaarder zijn. Geweld is gewoon niet okay."

'Zoenen is gevaarlijk'
Felten en haar collega bij kenniscentrum Movisie, Judith Schuyf, presenteren vandaag de studie 'Zoenen is gevaarlijk'. Dat is géén speurtocht naar cijfers over de omvang van het geweld tegen lesbische vrouwen. Felten en Schuyf beschrijven de aard, het verloop en de gevolgen van incidenten. Ze riepen vrouwen op te reageren die zelf geweld hadden meegemaakt. Ze interviewden er 24 zeer uitgebreid.

Hoewel ze bewust alleen spraken met een kleine groep vrouwen die geconfronteerd zijn met geweld, durven de onderzoekers toch de conclusie te trekken dat geweld meer voorkomt dan gedacht. De huidige cijfers uit onderzoeken en politiestatistieken zijn volgens hen aan de lage kant. Ze leiden dat af uit het feit dat op één na alle vrouwen die ze spraken, in eerste instantie één incident meldden, maar gaandeweg het interview meer gevallen noemden. In totaal kwamen ze op 54 incidenten, varierend van belediging, bedreiging, mishandeling en verkrachting tot pesterijen van buren, klasgenoten, collega's of eigen familie.

Schaamte
"Je ziet dus een patroon", zegt Felten. "Daardoor durven we de conclusie wel hard te maken dat het meer voorkomt dan uit onderzoek met vragenlijsten tot nu toe blijkt." Dat vermoeden wordt nog eens gevoed, doordat vrouwen zwijgen uit schaamte, of omdat ze verwachten dat de politie een melding toch niet serieus neemt - wat inderdaad uit het onderzoek blijkt.

Opvallend vindt Felten verder, dat geweld tegen lesbische vrouwen vaak een seksuele component heeft. Ze worden niet zozeer lastiggevallen uit afkeer van homoseksualiteit - zoals bij mannen - maar eerder doordat plegers juist mee zouden willen doen aan de intimiteit tussen vrouwen. Die daders komen uit allochtone en uit autochtone kring. Gescholden wordt er het meest door allochtonen, geslagen het meest door autochtonen. Anders dan gedacht, zijn het lang niet altijd jochies die zich eraan schuldig maken. Ook volwassenen doen het.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden