Geweld tegen kinderen is wijdverspreid

null Beeld ANP
Beeld ANP

Driekwart van de kleuters heeft te maken gehad met geweld, blijkt uit een wereldwijd onderzoek van Unicef.

Melanie Zierse

Wereldwijd zijn ongeveer 15 miljoen meisjes in de leeftijd van 15 tot 19 jaar weleens gedwongen tot seks of seksuele handelingen. In de meeste gevallen is de dader een bekende van het slachtoffer. Slechts 1 procent van de meisjes zoekt professionele hulp na zo’n ervaring.

Dat staat in een rapport dat Unicef gisteren publiceerde. De VN-organisatie baseert zich op gegevens tussen 2005 en 2016 en heeft data gebruikt uit vijftig verschillende landen.

Het werkelijke aantal meisjes dat slachtoffer is van seksueel geweld ligt waarschijnlijk nog hoger, aangezien niet iedereen aangifte doet. Bovendien ontbreken van sommige landen data. Desondanks geven de cijfers een signaal dat geweld tegen kinderen wereldwijd een groot probleem is, zegt Laura Westendorp, woordvoerster van Unicef.

Corrigerende tik

Driekwart van de kleuters in de leeftijd van twee tot vier jaar - zo’n 300 miljoen kinderen - ondergaat psychologisch of fysiek geweld van hun verzorgenden, met name in huiselijke kring. Een kind door elkaar schudden, slaan of uitschelden richt volgens de Unicef al emotionele en lichamelijke schade aan.

“Natuurlijk is er een onderscheid tussen heftig geweld en een enkele klap op de billen, maar beiden zijn fysiek geweld. Wereldwijd hebben 196 landen het Kinderrechtenverdrag ondertekend waarin staat dat kinderen het recht hebben op te groeien zonder geweld. De corrigerende tik valt daar ook onder”, aldus Westendorp.

Toch zegt ruim een kwart van de verzorgenden - zo’n 1,1 miljard mensen - dat lijfstraffen nodig zijn om kinderen goed op te voeden. Volgens hen is een tik op z’n tijd normaal. Westendorp: “In Nederland was het honderd jaar geleden ook nog gangbaar dat onderwijzers kinderen met een liniaal straften. Nu niet meer. Het is dus zaak de normen en waarden van mensen te veranderen.”

Cultuurverschillen

Door culturele verschillen lopen de cijfers per land sterk uiteen. Zo heeft meer dan twintig procent van de meisjes tussen de 15 en 19 in Kameroen te maken gehad met gedwongen seks, in Kirgizië minder dan één procent. Van de kinderen tussen de twee en vier jaar oud wordt in Egypte ruim vijftig procent wel eens ernstig fysiek gestraft, terwijl dat in Servië rond de twee procent ligt.

“In het ene land is fysieke afstraffing eenmaal gebruikelijker dan in het andere. Het heeft ook te maken met armoede, stress of alcoholgebruik”, aldus Westendorp. Maar, zegt de woordvoerster, de cijfers van dit rapport zijn niet één op één met elkaar te vergelijken.

“In het ene land is het moeilijker onderzoek doen, in een ander land is een conflict waardoor cijfers minder betrouwbaar zijn, van een ander land zijn de cijfers minder recent.”

Wel kan Unicef met dit rapport langs overheden gaan om te praten over het tegengaan van geweld. De kinderrechtenorganisatie steunt initiatieven die slachtoffers helpen en wetgeving ontwikkelen om kinderen te beschermen. Met kleinschalige projecten als ouderschapscursussen wil Unicef geweld voorkomen.

Vormen van geweld

Percentage kinderen tussen de 12 en 23 maanden dat het afgelopen jaar te maken heeft gehad met verschillende vormen van geweld:

47% schreeuwen

30% met vlakke hand op de billen slaan

24% door elkaar schudden

17% op de hand, arm of been slaan

15% lui of dom noemen

9% op gezicht, hoofd of de oren slaan

5% met een voorwerp op de billen of een ander lichaamsdeel slaan

1% met of zonder voorwerp zo hard mogelijk slaan

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden