Update

'Geweld tegen hulpverleners is onacceptabel'

Minister Edith Schippers. Beeld archieffoto ANP
Minister Edith Schippers.Beeld archieffoto ANP

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft zondag agressie tegen ambulancepersoneel 'onacceptabel' genoemd. ,Medewerkers van de ambulancezorg doen hun werk voor iedereen die acuut medische hulp nodig heeft. Agressie tegen deze hulpverleners is onacceptabel. Er moet echt paal en perk gesteld worden aan dit soort gedrag.'

Dolf Hendriks

De minister laat weten dat 'niet voor niets de strafeis voor geweld tegen hulpverleners met 200 procent is verhoogd'. 'Onlangs hebben we de mogelijkheid gecreëerd om anoniem aangifte te doen en snelrecht in te zetten. Dit gedrag mogen en kunnen we gewoon niet tolereren.'

Schippers reageerde daarmee op berichtgeving over het tegenwerken van ambulancepersoneel in het weekeinde.

Gedwongen cursus
Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) reageerde eerder vandaag ook op het incident in Noordwijk, waarbij uitgaanspubliek zich massaal keerde tegen hulpverleners. Mensen die hulpverleners belagen moeten niet alleen een zwaardere straf voor haar krijgen, maar er moet ook een manier worden gevonden om ze te laten beseffen wat ze hebben gedaan.

Van Toorenburg noemt het 'een buitengewoon schokkend bericht". Volgens haar moet alles worden gedaan om de raddraaiers op te pakken. De zwaardere straffen die nu al worden uitgedeeld zijn volgens haar klaarblijkelijk niet genoeg. De straffen zouden daarom bijvoorbeeld aangevuld moeten worden met 'een gedwongen cursus', waarmee de daders besef van hun daden wordt bijgebracht.

SP: bizar dat dit weer gebeurt
De SP noemt het bizar dat opnieuw hulpverleners zijn gehinderd door omstanders. Tweede Kamerlid Henk van Gerven (SP) zei zondag dat het 'onaanvaardbaar' is dat hulpverleners niet met respect worden behandeld.

'Bizar dat dit weer gebeurt', aldus Van Gerven. Volgens het Kamerlid moet de samenleving hard optreden tegen het hinderen van hulpverleners. 'De wet moet scherp worden toegepast', aldus Van Gerven.

Nieuwe wetgeving om incidenten als in de nacht van zaterdag op zondag in Noordwijk tegen te gaan, is volgens hem niet nodig. Lik-op-stukbeleid en snelrecht zijn volgens hem de aangewezen middelen tegen de daders.

Madeleine van Toorenburg. Beeld ANP
Madeleine van Toorenburg.Beeld ANP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden