'Geweld stopt verkiezingen niet'

(Novum/AP) - De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch verwacht dat de parlementsverkiezingen in Afghanistan zondag zonder al te grote problemen zullen verlopen, ondanks pogingen van de vroegere Taliban-machthebbers en krijgsheren om kiezers en kandidaten te intimideren. Dat heeft Sam Zarifi, de plaatsvervangend directeur van de Aziatische afdeling van HRW, donderdag gezegd.

De Afghaanse kiezers staan te popelen om deel te nemen aan de verkiezingen, zei Zarifi. Hij deed een beroep op de Afghaanse en buitenlandse veiligheidstroepen hun inspanningen te verdubbelen om de kiezers te beschermen. Ook deed hij een beroep op andere landen om hun troepen niet uit Afghanistan terug te trekken zodra de verkiezingen voorbij zijn. "Als er na de verkiezingen geweld uitbreekt, kan dat het politieke proces laten ontsporen. Het is cruciaal dat de buitenlandse veiligheidstroepen blijven."

Zarifi zei dat de technische voorbereidingen voor de verkiezingen over het algemeen goed zijn verlopen. Hij sprak zijn bezorgdheid uit over een bepaling in de kieswet dat kandidaten die de verkiezingen verloren hebben, bij overlijden of aftreden van de winnaar diens plaats kunnen innemen. Deze 'moordclausule' moet zo snel mogelijk geschrapt worden, zei hij. "Het laatste wat Afghanistan kan gebruiken is dat verliezende kandidaten de winnaars gaan vermoorden om hun zetels in te nemen."

Voor de 249 zetels in de Nationale Vergadering hebben zich 2.775 kandidaten aangemeld, onder wie 335 vrouwen, voor wie een kwart van de zetels is gereserveerd. Daarnaast hebben 3.025 kandidaten zich ingeschreven voor regionale volksvertegenwoordigingen in alle 34 provincies. De Afghaanse regering heeft voor de beveiliging van de verkiezingen 55.000 politieagenten, 28.000 militairen en ongeveer 20.000 militieleden opgetrommeld. Daarnaast zijn een door de VS geleide coalitiemacht van 20.000 militairen en een aparte vredesmacht van 11.000 militairen van de NAVO paraat.

In de aanloop naar de verkiezingen zijn volgens minister van binnenlandse zaken Ali Ahmad Jalali meer dan honderd pogingen van de Taliban om de verkiezingen te saboteren verhinderd. De Taliban proberen de kiezers te bedreigen, maar "zij hebben niet het vermogen om de verkiezingen te stoppen", zei hij.

In het afgelopen half jaar zijn bij gevechten in Afghanistan meer dan 1.200 doden gevallen, onder wie vijf kandidaten en vier verkiezingsmedewerkers. Afgelopen dinsdag nog werden in de provincie Uruzgan zeven mannen vermoord, vermoedelijk omdat zich als kiezers hadden laten registreren, aldus provinciegouverneur Jan Mohammed Khan. In de provincie Kunar, ten oosten van de hoofdstad Kabul nabij de grens met Pakistan, werden drie Afghaanse journalisten ontvoerd, zei Asadullah Wafa, de gouverneur van de provincie. In de regio raakte ook een vrouwelijke kandidaat gewond toen zij werd beschoten terwijl zij campagne voerde, zei Wafa.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden