Geweld op de Molukken

De Indonesische regering van president Abdurrachman Wahid slaagt er nog steeds niet in een einde te maken aan het geweld op de Molukken. Het instellen van de 'burgerlijke noodtoestand', eind vorige maand, heeft niet geholpen. De strijd tussen christenen en moslims is verhard en het afgelopen weekeinde is helder geworden dat delen van de Indonesische strijdkrachten meevechten aan de islamitische kant.

De Indonesische minister van defensie, Juwono Sudarsono, heeft dit ook ronduit toegegeven en daar onmiddellijk aan toegevoegd dat hij daar geen invloed op heeft ,,omdat zowel de minister van defensie als de militaire bevelhebbers ondergeschikt zijn aan de president''.

Helaas dwingen de gebeurtenissen op de Molukken tot de constatering dat ook de president daar veel te weinig of geen invloed op heeft. Blijkbaar zijn er in Indonesië duistere groepen, die nauwe banden onderhouden met delen van de strijdkrachten, bezig Wahid het regeren onmogelijk te maken. Daarbij komt nog dat de president in Jakarta verwikkeld is in een strijd om de macht op het hoogste niveau, hetgeen ook niet bijdraagt aan zijn daadkracht.

Natuurlijk is het een regelrechte schande dat groepen en individuen in Indonesië hun eigen belangen nastreven ten koste van vele duizenden doden op de Molukken.

Maar helaas schiet de geteisterde bevolking op de Molukken niets op met zo'n hartenkreet. Zoals die bevolking ook niets opschiet met hele of halve, en tamelijk gratuite, pleidooien voor militaire interventie van buitenaf. Want, anders dan hier en daar wordt gesuggereerd, de leiders in Jakarta die elkaar de macht betwisten zijn het over een ding eens: buitenlandse inmenging zal niet worden getolereerd.

Helaas is hier de vraag niet of zo'n interventie op humanitaire gronden gerechtvaardigd zou zijn, want dat is zij zonder meer. De vraag is of zo'n interventie politiek en militair haalbaar zou zijn. En dat is zij op dit moment volstrekt niet.

Voorlopig is het zaak president Wahid ten volle te steunen en zoveel mogelijk pressie uit te oefenen op zijn tegenstrevers in Jakarta de machtsstrijd te staken, zich pal achter de president op te stellen, zodat deze eindelijk zijn werk kan doen. Ook en vooral op de Molukken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden