Geweld neemt weer toe in Donetsk

Mortierinslagen bij een bushalte kosten dertien mensen het leven. Kiev verliest slag om luchthaven.

GEERT GROOT KOERKAMP

Nieuwe afspraken over een bestand en terugtrekking van zwaar wapentuig ten spijt loopt de spanning in het oosten van Oekraïne opnieuw snel op. Na maanden van een betrekkelijke rust zijn vrijwel overal langs de frontlijn de gevechten tussen Oekraïense troepen en pro-Russische separatisten weer opgelaaid. Mortierinslagen op een bushalte in Donetsk kostten dertien mensen het leven.

Rusland en de rebellenleiders geven Oekraïne de schuld van die tragedie. De separatisten brachten gisteren Oekraïense krijgsgevangenen naar de plek, waar ze voor het oog van vele camera's door omwonenden werden uitgescholden en geslagen. Maar Kiev ontkent iedere betrokkenheid en wijst erop dat de locatie in het zuiden van Donetsk ruim buiten het bereik van het Oekraïense leger ligt.

Het bloedbad doet sterk denken aan de beschieting van een bus bij het stadje Volnovacha vorige week die aan dertien mensen het leven kostte. Toen ging het om Grad-raketten, die waren afgevuurd uit de richting van door rebellen gecontroleerd gebied. President Petro Porosjenko toonde gisteren tijdens een emotionele toespraak voor het internationaal economisch forum in Davos een met scherven doorboord stuk metaal van de getroffen bus.

Tijdens Porosjenko's afwezigheid moesten Oekraïense troepen een gevoelige tik incasseren door het verlies van het vliegveld bij Donetsk, of wat daarvan over is. Na een uitputtend beleg van 242 dagen zagen de laatste Oekraïense militairen zich gedwongen de ruïnes te verlaten. Nog langer vasthouden aan de nutteloze puinhopen was zinloos en zou alleen maar meer mensenlevens hebben geeist.

Kiev kende aan de slag om het vliegveld een grote symbolische waarde toe. Porosjenko heeft meermalen gezegd dat de luchthaven koste wat kost in Oekraïense handen moest blijven. "Wij verdedigen daar heel Oekraïne", zei hij vorige maand. "Als we het opgeven staat de vijand straks in Kiev en Lviv." Zover is het nog lang niet. De strijd heeft zich verplaatst naar het aangrenzende buitengebied. Oekraïense commandanten te velde weigeren te spreken van een nederlaag en beloven dat het tij snel zal keren.

Ook elders is de verhevigde strijd merkbaar, vooral rond de bekende hotspots waar ook in het najaar al zwaar is gevochten, zoals nabij de havenstad Marioepol, het spoorwegknooppunt Debaltsevo in het noorden en in de omgeving van Loegansk.

De bevolking had al te lijden onder nijpende tekorten aan voedsel, medicijnen en contant geld. Nu wordt ook zich verplaatsen steeds riskanter. Weg van de frontlijn is in de provincie Zaporozje een belangrijke brug opgeblazen, waardoor het treinverkeer van en naar Marioepol aanzienlijk is bemoeilijkt.

Kiev vreest dat dit de prelude is op een groter offensief van de rebellen, met actieve Russische steun. De afgelopen week zouden nieuwe manschappen en materieel vanuit Rusland de grens hebben overschreden. Volgens Porosjenko zijn nu zeker negenduizend Russische militairen op het grondgebied van zijn land actief. Moskou noemt dat verzinsels en blijft ontkennen een partij in het conflict te zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden