Geweld laait op in Namibië

Namibië raakt steeds nauwer betrokken bij de oorlog in het buurland Angola, waar regeringstroepen de afgelopen maanden de rebellenbeweging Unita in het nauw hebben gedreven.

Half december gaf Namibië Angola toestemming om Unita ook vanaf Namibisch grondgebied te bestrijden. Meer dan 1600 Angolese soldaten zouden inmiddels langs de Kavango-grensrivier in noordoost-Namibië zijn gestationeerd. Het vliegveld bij Rundu staat ter beschikking van Angolese troepen.

De komst van Angolese troepen heeft in Kavango en de strook van Caprivi geleid tot een enorme toename van het geweld. Maandag kwamen drie kinderen van Franse toeristen om het leven. Het Namibische leger schreef de actie onmiddellijk toe aan rebellen van Unita, maar dat is niet door onafhankelijke bronnen bevestigd.

De dood van de kinderen maakt het voor de Namibische regering steeds moeilijker vol te houden dat er in het noordoosten niets aan de hand is, zegt hoofdredacteur Gwen Lister van het dagblad The Namibian. Een officiële woordvoerder hield na de aanval aanvankelijk nog vol dat de situatie volstrekt normaal was.

Het besluit van de regering om Angolese troepen toe te laten in Namibië was omstreden. Van het begin af aan waarschuwden critici dat tegenacties van Unita te verwachten waren, en binnen een week volgde inderdaad een actie tegen Namibische veiligheidstroepen, waarbij een paramilitair werd gedood. Na dit incident raakte ook Namibië direct betrokken bij de gevechten.

Inmiddels bestoken het Angolese leger en de Namibische veiligheidstroepen gezamenlijk Unita-posities. Soms letterlijk over de hoofden van inwoners heen. The Namibian beschreef eind december hoe Angolese troepen raketten afvuurden op Unita-stellingen, vanachter huizen in het Namibische grensdorpje Shadikongoro, 180 kilometer ten oosten van Rundu.

Duizenden burgers aan beide zijden van de grens zijn het geweld ontvlucht. Mannen en jongens zijn vogelvrij omdat ze al gauw worden versleten voor Unita-rebellen.

Volgens de Namibische mensenrechtenorganisatie NSHR zijn zeker 41 Angolezen bij de grens gescheiden van hun familie en teruggevoerd. De organisatie, die zich baseert op gesprekken met vluchtelingen in een Namibisch opvangkamp, zegt dat er zelfs mannen onder valse voorwendsels, met medewerking van Namibische veiligheidstroepen, vanuit de kampen zijn teruggebracht naar Angola. Zij zouden worden ingelijfd bij het leger of, als ze weigeren, worden geëxecuteerd. Ook kranten hebben standrechtelijke executies van burgers gemeld.

Angola en Namibië strijden niet alleen in Kavango en Caprivi zij aan zij. Al langer doen ze dat in de Democratische Republiek Congo. Dat kan een rol hebben gespeeld bij het besluit van de Namibische president Sam Nujoma om Angolezen op zijn territorium toe te laten. Hij heeft mogelijk ook een ander belang. Separatisten in de Caprivi-strook, die in augustus in opstand kwamen, krijgen volgens Namibië steun van Unita.

Volgens Gwen Lister heeft de Namibische president Sam Nujoma voorlopig geen protest te vrezen van de bevolking. ,,Bij de presidentsverkiezingen, een maand geleden, is hij overtuigend herkozen', zegt ze. Op de langere termijn verwacht ze meer problemen, bijvoorbeeld door de komst van nog meer vluchtelingen.

Nog iets baart haar zorgen. Er bestaat een defensie-pact tussen Namibië en Angola, waarbij ook Zimbabwe betrokken is. Het conflict breidt zich uit als ook dat land zich in de strijd mengt.

Voorlopig bekoopt Namibië zijn betrokkenheid bij de oorlog in Angola vooral met een sterke terugval van het aantal toeristen. Die slaan de pagina's over Namibië in de internationale reisgidsen steeds vaker over.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden