Geweld Israël houdt aan na aanslagen

Wraakactie uit Gazastrook: 10 raketten Leider Verzetscomités van Volk gedood

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Militanten in de Gazastrook hebben gisteren ten minste tien raketten op Israël afgevuurd. Dat heeft het Israëlische leger gezegd. Een van de raketten, die gericht was op de stad Asjkelon, werd uitgeschakeld door het nieuwe Israëlische antiraketsysteem Iron Dome. Een andere raket trof de havenstad Asjdod, zes mensen raakten daar gewond.

De aanvallen waren een wraakactie op luchtaanvallen die Israël de afgelopen dagen uitvoerde op de Gazastrook. Aanleiding voor deze vergeldingsacties waren meerdere, gecoördineerde aanslagen in het zuiden van Israël op donderdag. Doelwit van die aanslagen waren een passagiersbus, een auto en een militaire patrouille. Daarbij kwamen acht mensen om.

Bij de luchtaanvallen van Israël op de Gazastrook werden vijf leden van de organisatie die volgens Israël verantwoordelijk is voor de aanvallen gedood, onder wie de leider van de beweging. Een woordvoerder van de organisatie, de Verzetscomités van het Volk, wilde tegenover persbureau AP niet bevestigen of ontkennen dat de beweging achter de aanval zit. De woordvoerder zei wel dat zijn dode broeders gewroken zullen worden.

De regering van Hamas in de Gazastrook ontkende betrokkenheid bij de aanslagen. De militante beweging evacueerde donderdag wel enkele gebouwen uit angst voor Israëlische vergeldingsacties. Volgens Hamas zijn bij de aanvallen twee kinderen van drie en dertien jaar omgekomen.

Het Israëlische leger heeft bevestigd dat in de nacht van donderdag op vrijdag luchtaanvallen op de Gazastrook zijn uitgevoerd. Daarbij zouden ook een locatie voor wapenproductie, een aantal gebouwen van militanten en tunnels zijn getroffen. Die dienen om goederen de Gazastrook binnen te smokkelen.

Egypte heeft gisteren een formele klacht bij Israël ingediend omdat drie leden van zijn veiligheidsapparaat door Israëlische militairen zouden zijn gedood tijdens een operatie om de vluchtende aanslagplegers in het grensgebied tussen Egypte en Israël te doden. Nog eens acht andere veiligheidsmensen raakten gewond, meldde het Egyptische leger. Het Israëlische leger ontkent het drietal te hebben gedood.

Volgens Israël kwamen de aanslagplegers uit Gaza en waren zij via de Egyptische Sinaï de Joodse staat binnengekomen. Egypte voert juist deze week een operatie tegen islamitische militanten in het gebied uit na een aanslag op een gaspijpleiding.

Afsplitsing van Fatah
De Verzetscomités van het Volk, die volgens Israël verantwoordelijk is voor de serie aanslagen in Israël op donderdag, zijn een kleine, bewapende groep waarin dissidenten uit andere Palestijnse groeperingen zich hebben verenigd. Ze zijn in 2000, tijdens de tweede intifadah, ontstaan uit het veiligheidsapparaat van de Fatah-beweging, die inmiddels geen zeggenschap meer heeft in de Gaza-strook. Bij dit clubje, dat niet actief is in de Westoever, voegden zich andere Palestijnse radicalen, zowel van islamitisch-fundamentalistische als van nationalistische snit.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden