’Geweld is not done bij rapbattle’

Vandaag doet de Rotterdamse rechtbank uitspraak in een zogenoemde rapbattle. Een vorm van publiekelijke vernedering die in maart leidde tot de moord op een van de rivaliserende rappers.

Ludette el Barkany

„Je moeder is zo’n sloerie, sinds zij op de Maagdeneilanden is geweest, heet de archipel slechts Eilanden”. Een diepkwetsende belediging of een kunstuiting? Bij het programma ¿Yo Momma’ (je moeder) van MTV zijn ze overtuigd van het laatste. Sterker, de presentator verwelkomt het publiek bij de wedstrijd der wedstrijden: ’wie deelt de pijnlijkste steek uit en raakt de tegenstander het diepst in de ziel’. Het urban programma trekt veel jeugdige kijkers en deze manier van beledigen (battle) is ook in Nederland in trek. In Rotterdam organiseren buurt- en clubhuizen battle-avonden voor de jeugd die elkaar, maar vooral elkaars familie, publiekelijk dissen (voor gek zetten). De kunst van de battle is je tegenstander door woorden uit te schakelen, maar begin maart werd de 22-jarige Ajo uit Hoogvliet vermoord nadat hij in een rapbattle de moeder van Darick C. (23) beledigde. De twee rappers beledigden elkaar al maanden over en weer. Op een zondagmiddag schoot Darick C. vanuit zijn auto battle-tegenstander Ajo dood.

„Het doet denken aan de rivaliteit tussen rappers uit Los Angeles en New York”, zegt Lionel Martijn, dagelijks bestuurder (CDA) in de Rotterdamse deelgemeente Charlois. Martijn maakt zich zorgen over de toenemende vergroving van de hiphopcultuur en de aantrekkingskracht die de ’gangsta-rap’ heeft op de jeugd. Hij pleit daarom voor een code in de hiphopscene waaraan rappers met aanzien zich committeren. „De jeugd kan geen onderscheid maken tussen de kunstvorm ’battlen’ en de werkelijkheid. De dood van Ajo is daar een triest voorbeeld van.”

Ook de officier van justitie vreest dat er sprake is van ’Amerikaanse toestanden’ en eiste acht jaar cel tegen Darick C. Volgens Martijn kopiëren de jongeren het gedrag van rappers in videoclips (de doodgeschoten rappers Tupac en Notorious Big) en films (’8 miles’ van rapper Eminem) omdat ze in een onveilige situatie opgroeien en zich alleen identificeren met de straat. In Charlois heeft de bestuurder veel contact met de jeugd. Hij ziet ouders die hun verantwoordelijkheid niet nemen. „Kinderen met verslaafde ouders of die opgroeien in pure armoede. Het geweld stop je alleen als je bij de wortels begint.”

De Rotterdamse rapper MC Excellent, bekend om zijn rapbattles, denkt dat Martijn het dodelijke incident oneigenlijk gebruikt. „Ik doe al tien jaar mee aan rapbattles. De keren dat het uit de hand is gelopen, kan ik op de vingers van één hand tellen. De kunst is elkaar te overtreffen met woordspelingen en metaforen, geweld is not done. Jongeren die een belediging niet aankunnen, moeten niet in de ring gaan staan. Dat is al code.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden