Israël-Palestina

Geweld Gaza laait op na liquidatie van kopstuk Islamitische Jihad

De begrafenis in Gaza van de commandant van de Islamische Jihad, Bahaa Abu al-Atta. Beeld EPA
De begrafenis in Gaza van de commandant van de Islamische Jihad, Bahaa Abu al-Atta.Beeld EPA

De liquidatie van Bahaa Abu al-Atta heeft tot een nieuwe geweldsspiraal geleid. Egypte bemiddelt.

Israël heeft dinsdag een belangrijke leider van de Palestijnse Islamitische Jihad (IJ) geliquideerd in Gaza. Bij de gerichte aanval was IJ-commandant Bahaa Abu al-Atta het doelwit. Hij werd samen met zijn vrouw gedood toen een Israëlische straaljager een raket op zijn huis afvuurde. Israël voerde tegelijkertijd een liquidatiepoging uit in de Syrische hoofdstad Damascus, waarbij een politieke leider van IJ, Akram al-Ajouri, het doelwit was. Gevechtsvliegtuigen bombardeerden zijn huis, maar hij bleek niet thuis. Zijn zoon en een kleindochter werden wel gedood.

Het Israëlische leger liet dinsdagochtend weten dat Al-Atta “verantwoordelijk was voor de meeste aanvallen vanuit de Gazastrook in het afgelopen jaar” en noemde hem een ‘tikkende tijdbom’. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei na de aanvallen dat Israël ‘niet geïnteresseerd is in escalatie, maar dat we alles zullen doen om onszelf te verdedigen.”

Enkele minuten na de Israëlische aanvallen op de twee leiders, vuurde Islamitische Jihad raketten af op Is­raël. Bij de begrafenis van Atta in Gaza sprak IJ-leider Khaled al-Batsh van een ‘oorlogsverklaring’.

De Hamas-beweging in Gaza heeft de aanvallen veroordeeld, en zei dat Israël “de volledige verantwoordelijkheid draagt voor de gevolgen van deze escalatie”. Ook liet de organisatie weten dat de dood van Atta niet onbestraft zal blijven.

Het Israëlische leger reageerde later met beschietingen van Gaza, waarbij nog negen mensen omkwamen. In totaal zouden dinsdag 24 Palestijnen gewond zijn geraakt. In Israël zouden 22 mensen verwondingen hebben opgelopen als gevolg van de Palestijnse raketaanvallen. Op camerabeelden van een snelweg was te zien hoe een raket neerkwam vlak achter een rijdende auto in de Israëlische stad Ashdod. In verschillende delen van Israël kwamen dinsdag raketten neer, en ook in Tel Aviv waren luchtsirenes te horen.

Positie Netanyahu

De vraag is waarom Israël juist dit moment uitkoos om Islamitische Jihad aan te pakken. Mogelijk heeft de aanval te maken met de Israëlische binnenlandse politiek. Premier Netanyahu probeert aan de macht te blijven, nu hij er bij de laatste verkiezingen weer niet in is geslaagd om een coalitie te vormen. Ook wordt verwacht dat de procureur-generaal binnen enkele weken een besluit zal nemen om Netanyahu al dan niet te vervolgen voor corruptie.

De Egyptische regering probeert ondertussen te bemiddelen tussen Israël en de organisaties in Gaza. De Egyptische geheime dienst onderhoudt ook direct contact met de Amerikanen en de Europese Unie in een poging het geweld te sussen.

Lees ook:

Gevechten in Gaza in verkiezingstijd: kan Netanyahu oorlog voorkomen zonder slap te lijken?

Niemand zit te wachten op een nieuwe oorlog in Gaza. Maar de heersende verkiezingskoorts helpt er niet bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden