Geweld, drugs en liefde in BNN-serie Van God Los

Na een veelbesproken eerste seizoen is de tv-serie 'Van God Los' toe aan het tweede seizoen. Mark de Cloe regisseerde de eerste aflevering.

Hoeveel geweld, drugs en seks er ook in de televisieserie 'Van God Los' voorkomt, volgens Mark de Cloe gaat het vooral over liefde. Want de liefde zit in elk verhaal, aldus de regisseur.

De BNN-serie, die komende zondag het tweede seizoen aftrapt, gaat over waargebeurde misdaden in de leefwereld van jongeren. Elke aflevering staat op zichzelf en heeft een andere regisseur en cast. Omdat de eerste reeks vorig jaar veel lof kreeg, staan acteurs en regisseurs in de rij om aan de serie mee te werken. Ook nu passeren bekende gezichten de revue, zoals Katja Römer-Schuurman, Chris Zegers en Renée Soutendijk.

De Cloe laat in Van God Los een andere kant van zichzelf zien. Tot nu toe waren zijn films, onder meer de verhalenreeks 'Boy meets girl' en de kinderfilm 'De sterkste man van Nederland', zoeter dan deze serie. De Cloe: "Van God Los is jongensachtig en spannend. Dat is een mooie component om toe te voegen aan mijn werk. En eigenlijk hou ik wel van pistolen."

De aflevering van De Cloe, 'Sekstapes', gaat over Joyce ('Holland's Next Topmodel'-winnares Kim Feenstra) die heen en weer slingert tussen haar vriend (Teun Kuilboer) en haar ex (Robert de Hoog). Als haar vriend erachter komt dat zij sekstapes met haar ex heeft gemaakt, reageert hij woedend. Met alle gevolgen van dien.

Een actueel thema volgens De Cloe, want seks is overal. "Veel jongeren gaan de porno die zij zien naspelen. Ze willen een ruig en stormachtig leven leiden. Met deze serie wil ik niet zeggen: doe dat niet. Maar ik wil wel laten zien hoe geesten werken. En hoeveel invloed drugs daarop hebben."

Elke aflevering van Van God Los wordt gemaakt volgens een vast format: het begint met een vooruitblik op de misdaad en laat vervolgens de aanloop daar naartoe zien vanuit de dader en het slachtoffer. De serie moet volgens BNN 'ontregelen en verwarren', omdat de kijker zich met zowel dader als slachtoffer kan identificeren. Het is de bedoeling dat het misdrijf dat gepleegd wordt daardoor aan het einde van de aflevering als een schok komt.

Is 'Sekstapes' niet vooral erg BNN in plaats van De Cloe? De regisseur vindt van niet: het vaste format en de beperkingen daarvan maken hem naar eigen zeggen juist creatief. "En die drugs en de seks hebben met de zaak te maken." Van God Los is een dramaserie, maar De Cloe dook van tevoren in de echte zaak. Zo bekeek hij het politiedossier, inclusief de foto's. "Ik probeer daarmee grip te krijgen op de misdaad. Je vraagt je meteen af: wie zijn de betrokken jongeren? Wat heeft tot de misdaad geleid? Niet: hij schiet, dus hij is gek. Maar waarom doen mensen dat?"

En waar zit de liefde in het verhaal? De Cloe: "Met die sekstapes wil Joyce ervoor zorgen dat haar ex nog regelmatig aan haar denkt. Het gaat om de liefde die ze zoekt bij de mannen. Dat is haar bestaansrecht."

De eerste aflevering van het tweede seizoen van Van God Los is zondag om 20.20 uur te zien op Nederland 3.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden