Gewasschen en gekamd

"Elk kind moet gewasschen, gekamd, en zuiver gekleed zijn. Een kind moet vriendelijk en beleefd zijn, jegens ieder een." Zo luidden enkele voorschriften uit een oud schoolreglement.

De regels zijn opgenomen in een lesbrief over 75 jaar onderwijspacificatie, vervaardigd in opdracht van de Unie voor christelijk onderwijs door het Christelijk pedagogisch studiecentrum. Bij het boekje hoort een videoband, die gemaakt is door de Hogeschool Windesheim. Daarop vertelt onder anderen tv-presentatrice en zangeres Leonie Jansen over haar eigen schooltijd en die van haar kinderen. Het lesmateriaal is bedoeld voor studenten van Pabo's en lerarenopleidingen.

Het bevat diverse opdrachten, zoals een voorbereiding op een ouderavond waarbij de identiteit van de school centraal staat. Verder veel aandacht voor actuele thema's als multicultureel onderwijs en het vormgeven van de levensbeschouwelijke identiteit tegenwoordig.

Uiteraard bevat de lesbrief ook historisch materiaal over de pacificatie van 1917, waarbij de gelijke bekostiging van openbaar en bijzonder onderwijs werd geregeld.

De videoband kost f 49,50 en een bijbehorend werkboek f 4,50. Bestellingen bij Unie voor christelijk onderwijs, postbus 1492, 3800 BL Amersfoort, 033-655553

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden