Gewaagd! Een positieve talkshow over de islam

Van de zomer zei de Brits-Canadese schrijver Doug Saunders voor de Ikon-camera iets belangrijks over 'onze' visie op de islam: "Het westen maakt op het moment de gevaarlijke denkfout dat een cultuur onveranderlijk is. Maar als we naar onze eigen cultuur kijken: wat is er nog over van de wereld van onze grootouders en ouders? Weinig tot niets."

Saunders probeerde het vooroordeel te ontkrachten dat moslims de hele dag met hun geloof bezig zouden zijn, reden waarom er in hun cultuur nooit iets zou kunnen veranderen. Na bezoeken aan tal van migrantenwijken concludeerde de auteur van 'De trek naar de stad' dat ook voor de meeste moslims geloof op de tweede plaats komt. Voorop staan bestaanszekerheid, welbevinden en materiële welvaart.

Gelukkig hebben we in Nederland een omroep die de islamiet nu eens niet etaleert als karikatuur, maar als iemand die ook het liefst in één keer zijn rijbewijs haalt, niet al te dik wil zijn en graag een beetje geluk heeft in de liefde. Die omroep heet de NTR, de culturele zendgemachtigde die na het echec van de islamomroepen NMO en NIO de moslimzendtijd overnam.

De NTR gaat het integratieprobleem niet uit de weg, maar biedt ook hoop op oplossingen: de serie 'Muslim driving school' toonde hoe belangrijk het rijbewijs is voor de emancipatie van moslimvrouwen. 'Mijn moskee is top' liet zien hoe moskeeën naast een religieuze ook een maatschappelijke en opvoedkundige rol spelen. In Arnhem zagen we een biljartende moskeevoorzitter ('zo houden we onze jeugd van de straat') en in Groningen een islamitische leraar maatschappijleer die kinderen op het hart bond respectvol met andersdenkenden om te gaan. De moskeebestuurder sprak trouwens Gronings.

De NTR-programma's kijken vanuit een zelfbewust moslimperspectief naar Nederland en houden zich verre van onnodige problematisering van het geloof. Zo stond in het 'Ramadan journaal' de vraag centraal in hoeverre bedrijven bereid zijn rekening te houden met het islamitische vasten. Dat is gewaagd in het PVV-tijdperk. Zoals het gewaagd is een positieve talkshow te brengen over de islam. Die 'show' is sinds dit weekeinde terug op tv: 'De halve maan'. Met een nieuw gezicht: good old Aad van den Heuvel.

Een verrassend programma. Een vrouw met een hoofddoek liet weten dat ze vóór het boerkaverbod is, omdat de islam alleen hoofdbedekking zou voorschrijven. Toen Van den Heuvel vroeg hoe ze het zou vinden als haar dochter met een 'kekke blonde Nederlander' thuiskwam, was haar antwoord: "Dat is haar eigen keuze." Ze leek meer in te zitten over haar gewicht. Ooit 120 kilo, en nu gelukkig minder.

Tegenover haar zat een modern uitziende Turkse met een weelderige haardos, Fidan Ekiz. Samen met Frénk van der Linden presenteert ze op Valentijnsdag 'Let's make love', een Vara-programma over cultureel gemengde relaties. Ekiz vertelde dat de eerste lichting Nederlandse Turken zich op 'een bijna spastische manier vastklampte aan gebruiken en tradities', maar dat de nieuwe generatie, zeker in Turkije, veel ruimdenkender is. "Als je daar met een Amerikaan thuiskomt, vinden ze het prima", wist Ekiz. Waarmee ze onbewust de stelling van Doug Saunders onderschreef.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden