Gevulde witlofblaadjes

Sonja van de Rhoer

Voor 12 witlofblaadjes: 2-3 struikjes witlof; 100 gram roomkaas; 25 gram hazelnoten; zout; peper. Voor de lavaspesto (300 ml) 60 g blaadjes verse lavas (maggiplant); 55 g pijnboompitten; 2 teentjes knoflook, gepeld;100 ml olijfolie; 45 g Parmezaanse kaas, geraspt; peper; geen tot weinig zout (lavas smaakt al zout); gedroogde zuidvruchten, bijvoorbeeld abrikoos, peer, mango. Voor de marinade: mespunt mosterdzaad; mespunt venkelzaad; 1 dl witte wijnazijn; 1 theelepel suiker.

De breedgeschouderde wijnmaker Niël Groenewald van het Zuid-Afrikaanse wijnhuis Bellingham presenteerde zijn wijnen tijdens een lunch in restaurant Vinkeles van Hotel The Dylan in Amsterdam. Chef-kok Dennis Kuipers had een aantal heerlijke gerechtjes bereid die werden vergezeld door de wijnen die sommelier Casper Westerveld had uitgekozen. Ik kreeg de ingrediënten van dit feestelijke voorgerecht, dat ook goed als hapje bij een glas wijn, bijvoorbeeld de Chenin Blanc Viognier 2008, geserveerd kan worden.

Blancheer de witlof kort, maak de blaadjes los en kies de mooiste 12 uit. Meng de roomkaas met de gehakte noten, breng op smaak met zout en peper. De smaak van de noten moet overheersen, het filmende (zacht vettige) van de kaas moet worden onderdrukt. Vul de witlofblaadjes met het kaasnotenmengsel en rol ze strak op. Verpak ze eventueel in vershoudfolie en zet ze weg in de koelkast om op te stijven.

Doe voor de pesto alle ingrediënten in de kom van de keukenmachine en draai net zo lang tot een smeuïge massa is ontstaan. Voeg zo nodig wat extra olie toe. Bewaar de pesto in een goed afgesloten pot in de koelkast.

Breng de marinade aan de kook en marineer de in stukjes geknipte gedroogde zuidvruchten tot gebruik. Garneer de witlofrolletjes met de pesto, het gemarineerde fruit, eventueel Oost-Indische kers en een pittige kiemgroente, bijvoorbeeld Rucolacress.

Kiemgroenten zijn gekiemde zaden van verschillende planten. Ze hebben elk hun eigen smaak, geur, gevoel en vorm. Kiemgroenten bezitten, van nature, nuttige stoffen als vitaminen A, C en anti-oxidanten. Ze zijn rijk aan mineralen, zoals calcium.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden