Gevulde Opperdoezer

Voor eind juli zijn alle Opperdoezer Rondes uit de grond. Een lekkere manier om deze bijzondere aardappel te eten is zoals het in Opperdoes zelf al generaties lang wordt gedaan. Kook de aardappelen onder water en zet naast elk bord een kopje gevuld met gesmolten roomboter en doop hierin de aan een vork geprikte stukjes aardappel.

Sonja van de Rhoer

Maar deze Italiaans getinte gevulde aardappeltjes smaken zeker niet minder.

Voorgerecht voor 4 personen of bijgerecht voor 2-3 personen

bereidingstijd: ca. 25-45 minuten

16 heel kleine Opperdoezer Ronde of 8 middelgrote exemplaren

30 g gesmolten boter

voor de tomatenvulling:

100 g gedroogde, in olie ingelegde tomaatjes, heel fijngehakt

2 teentjes knoflook, fijngehakt

8-10 blaadjes basilicum, fijngehakt

voor de garnering:

blaadjes basilicum

voor de kaasvulling:

100 g blauwgeaderde kaas (Roquefort, Gorgonzola, Danish blue), fijngeprakt

3 eetl. Mascarpone of zure room

1 theel. cognac

peper

2 eetl. geroosterde pijnboompitten, fijngehakt

voor de garnering:

geroosterde pijnboompitten

Borstel de Opperdoezer Ronde goed schoon en bestrijk ze met de gesmolten boter. Leg op een bakblik een vel bakpapier of bakfolie, zet de aardappelen erop en bak ze circa 20 (kleintjes) - 40 (middelgrote) minuten in het midden van een voorverwarmde oven van 200°C. Laat de aardappeltjes afkoelen. Snijd een klein stukje van de onderkant zodat ze stevig staan en snijd er een dekseltje af. Hol de aardappeltjes uit, bewaar het kruim en druk dit met een vork fijn.

Maak de vulling naar keuze (of allebei) en meng deze met het aardappelkruim. Doe de massa over in een spuitzak met grote spuitmond en vul de uitgeholde aardappelen. Garneer met basilicum en/of pijnboompitten. Zet de dekseltjes schuin terug op de aardappelen. Zet de gevulde aardappelen koel weg.

Variaties:

Voeg aan de tomatenvulling fijngehakte olijven toe.

Vervang in de kaasvulling de cognac door medium sherry.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden