Gevreesde zege extreem rechts in Frankrijk blijft uit

PARIJS (ANP, Reuter) - Links is gisteren, in de eerste ronde van de Franse gemeenteraadsverkiezingen, goed overeind gebleven. Het verwachte grote verlies na de overwinning van de rechtse gaullist Chirac bij de presidentsverkiezingen twee weken geleden, bleef uit. Zo ook de gevreesde grote winst voor extreem-rechts.

De ruim veertig miljoen Franse kiezers waren naar de stembus geroepen om 513 000 gemeenteraadsleden te kiezen in de ruim 37 000 Franse gemeentes. Die kiezen op hun beurt de burgemeester. Driekwart van de Franse gemeenten heeft minder dan duizend inwoners. De opkomst was laag, één op de drie Fransen bleef weg.

Het extreem-rechtse Front national behaalde in totaal 7,2 procent van de stemmen, minder dan de helft van het aantal dat Front-leider Jean-Marie le Pen behaalde tijdens de presidentsverkiezingen van vorige maand, maar 2,1 procent meer dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen.

In Bordeaux zegevierde premier Alain Juppé al in de eerste ronde met 50,6 procent van de stemmen. Hij volgt de zwaar zieke oud-premier Jacques Chaban-Delmas op. In Saint Florent-le-Vieil behield de Franse minister van buitenlandse zaken Hervé de Charette zijn burgemeesterschap.

Dat lukte de gaullistische minister van volksgezondheid Elisabeth Hubert niet. In Nantes verloor zij al in de eerste stemming van de socialistische burgemeester Jean-Marc Ayrault. Waarschijnlijk dient Hubert, volgens gebruik, haar ontslag in, dat Chirac dan weer, volgens gebruik, weigert. Ook in de havenstad Brest is de socialistische burgemeester herkozen.

Spannend was, en is het in Mulhouse, een stad van meer dan 100 000 inwoners in het oosten van Frankrijk. Daar kreeg het extreemrechtse Front national ruim dertig procent van de stemmen op de naam van kandidaat Freulet. Volgende week volgt de beslissing.

Hetzelfde geldt voor Lyon, waar de liberale oud-premier Raymond Barre tegen de verwachting in een magere score - nog geen 30 procent - heeft gehaald, en die dus een tweede ronde in moet. Waarschijnlijk heeft Barre te kampen met het feit dat hij in Parijs woont.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden