Gevreesde demonstratie passeert zonder klappen

Beiroet haalde gisteravond opgelucht adem; de gevreesde Hezbollah-demonstratie was rustig verlopen.

Honderduizenden Libanezen, aanhangers van de pro-Syrische Hezbollah maar ook van de christelijke oud-generaal Aoun, kwamen in het stadscentrum bijeen om het aftreden van het kabinet te eisen, zonder dat het ook maar tot één vechtpartij kwam.

De befaamde Hezbollah-oproerpolitie – mannen met witte petjes – was overduidelijk aanwezig en hield de situatie scherp in de gaten. Een stel vissers uit Ouzai, een buitenwijk van Beiroet, die wat baldadig waren met een trommel en schunnige liedjes, werden razendsnel tot de orde geroepen.

De spanning was de afgelopen weken om te snijden, want de ideeën van de pro-Iraanse Hezbollah staan haaks op die van de westers-georiënteerde regering van premier Siniora. Afgelopen zondag kwam het al tot vechtpartijen tussen twee christelijke groeperingen, toen een anti-Syrische fractie wilde voorkomen dat een pro-Syrische groep een poster van hun leider in een christelijke wijk ophing. Veel Libanezen zijn bang voor een nieuwe burgeroorlog.

Basma (57) niet. Ze is, gekleed in een zwarte chador, met twee dochters naar de demonstratie gekomen. „We hebben iemand van Hezbollah gevraagd of er problemen zouden zijn. Absoluut niet, zei hij.” Ze is hier omdat ze vindt dat de regering niets voor de sjiieten doet. „En waar waren ze, hè, toen wij deze zomer gebombardeerd werden? En wat doen ze nu? Helemaal niks.” Hezbollah-leider Nasrallah heeft gelijk als hij zegt dat deze regering onwettig is, meent ze.

Hezbollah heeft veel aan populariteit gewonnen bij de sjiieten deze zomer. De militante beweging vocht in naam van hen, en betaalde na afloop fiks uit. Het ijzer smeden als het heet is, moet Nasrallah hebben gedacht, en de Partij van God eist nu een grotere stem. De regering ging niet akkoord, en de zes sjiitische Hezbollah-ministers stapten op. Nasrallah beweert nu dat niet alle religieuze groeperingen in Libanon vertegenwoordigd zijn in de huidige regering.

En alhoewel dames met hoofddoek in de meerderheid zijn, lopen er ook een vrouwen rond met wilde krullen en blote buiken. Het is het christelijke deel van het pro-Syrische kamp. Die naam ergert Mark Beiroeti, een 33-jarige bioloog, en maroniet. „Wij worden als pro-Syrisch aangeduid. Dat is fout. Wij zijn ook tegen Syrië in Libanon. Maar die zijn nu weg. Wij zijn hier omdat de regering van alles heeft beloofd, en niks heeft gedaan.” Hij heeft geen probleem met meer macht voor Hezbollah. Bang voor Iraanse taferelen is hij niet. „Nasrallah is een eerlijk man, hij heeft gezegd dat een islamitische staat in Libanon geen optie is, en ik geloof hem.”

De oorlog van afgelopen zomer ziet hij niet als de schuld van Hezbollah. „Ze wilden geen oorlog. Israël heeft Libanezen gevangengenomen, en Hezbollah kidnapte enkel als ruilmiddel.”

Hezbollah zegt in het stadscentrum te blijven bivakkeren totdat de regering is opgestapt. Het huis van Saad Hariri, waar veel kabinetsleden onderdak hebben gezocht uit angst voor Syrische represailles, wordt bewaakt door Libanese ME’ers. Regeringsgebouwen waren gisteren door metershoge muren prikkeldraad ook ontoegangbaar. Maar de demonstranten bleven op hun plaats.

President Lahoud, die in 2004 met behulp van de Syiërs de grondwet veranderde (de president mag maar zes jaar zitten) en zijn termijn verlengde met nog drie jaar, heeft ambtenaren opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Lahoud wil het VN-tribunaal blokkeren dat de moord op oud-premier Hariri gaat onderzoeken, omdat hij daar ook een rol in zou hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden