Gevonden: eeuwenoude tekst waarin Jezus spreekt over 'echtgenote'

null Beeld AP
Beeld AP

Had Jezus dan misschien toch een vrouw? Een godsdiensthistorica van de Amerikaanse Harvard-universiteit is in het bezit van een stukje papyrus waarop Jezus het woord richt tot zijn echtgenote.

Robin de Wever

Op de papyrus, niet groter dan een visitekaartje, staan de teksten 'Jezus zei tegen hen: 'mijn vrouw...'' en 'zij zal mijn discipel kunnen worden'. Ook wordt gesproken over ene Maria. De onderzoekster, Karen King, zegt de papyrus te hebben gekregen van een verzamelaar van oude teksten die anoniem wenst te blijven.

Aanvankelijk was ze erg sceptisch, vertelde ze dinsdag tijdens een congres in Rome. Bij onderzoek bleek echter dat het object hoogstwaarschijnlijk dateert uit de vierde eeuw en dat het een kopie is van een tekst uit de tweede eeuw. De tekst is geschreven in een dialect van het Koptisch, dat destijds waarschijnlijk gebruikt werd in het zuiden van Egypte.

Geen bewijs
Deze vondst bewijst niet dat Jezus getrouwd was, benadrukt King. De tekst is relatief recent, en bovendien is één tekst geen solide basis voor verregaande wetenschappelijke conclusies.

Opmerkelijk is hij wel. Nooit eerder werd er zo'n oude tekst gevonden die rept over Jezus' vrouw. Dit bewijst eens te meer dat er onder vroege christenen gediscussieerd werd over zijn huwelijkse staat, vertelt King in de New York Times. De vondst leert ons dus vooral iets over het denken van vroege christenen.

Die discussie is ook relevant voor het heden: Jezus' vermeende celibataire levensstijl heeft een grote invloed gehad op de christelijke theologie. Zo worden rooms-katholieke geestelijken geacht om ook celibatair te leven. Hoewel de tekst voor allerlei interpretaties vatbaar is, staat volgens King één ding vast: met 'mijn vrouw' wordt gedoeld op een echtgenote.

Ook Dan Brown speculeerde
In Dan Browns bestseller De Da Vince Code wordt volop gespeculeerd over een huwelijk tussen Jezus en Maria Magdelena. De vrouw, die niet verward moet worden met Jezus' moeder Maria, zou na zijn kruisiging bevallen zijn van Jezus' kind en verhuisd zijn naar Frankrijk. Volgens kerken en theologen is er voor die theorie nauwelijks tot geen feitelijk bewijs.

Hoe de papyrus bewaard heeft kunnen blijven is onbekend. De huidige eigenaar kreeg het in 1997 in handen, toen hij een stapel papyri van een Duitser overkocht. Bijgesloten was een briefje van een (inmiddels overleden) Berlijnse egyptoloog, die het 'het enige voorbeeld' noemt van een tekst waarin Jezus een vrouw heeft.

Overigens ontbreekt het grootste gedeelte van de tekst. Waarschijnlijk heeft een handelaar het in stukken geknipt, in de hoop zo veel mogelijk winst te maken. De papyrus is in detail te bekijken op de website van de New York Times. In onderstaande video legt de Harvard-universiteit uit wat de vondst precies inhoudt.

Godsdiensthistorica Karen King met de papyrus Beeld AP
Godsdiensthistorica Karen King met de papyrusBeeld AP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden