Gevolgen van de nieuwe maatregelen

...voor mantelzorgers
Een verplichting voor vrienden en familie om zieke naasten - naar Duits model - te helpen komt er niet. Maar de plannen om mensen langer thuis te laten wonen, doen wel een fors appèl op 'mantelzorgers'. Zij krijgen daarom meer zeggenschap op het moment dat gemeenten de zorgvraag in kaart brengen. Mezzo, de vereniging van 4,3 miljoen mantelzorgers, had Van Rijn vanwege dat appèl gevraagd om extra ondersteuning. Extra dagopvang bijvoorbeeld, zodat mantelzorgers kunnen uitblazen. Van Rijn schrijft met de gemeenten te onderzoeken hoe dat geregeld kan worden. Vanwege een bezuiniging op dagbesteding heeft Mezzo er weinig fiducie in. De organisatie had liever gezien dat dat al geregeld was.

...voor gemeenten
Tegen de zin van gemeenten krijgen gehandicapten, ook binnen de Wmo, het recht op een persoongebonden budget. Gemeenten hadden liever zelf zeggenschap gehad over welke zorg inwoners krijgen, zo schreven ze in februari aan Van Rijn. In dat verband is het ook vervelend voor de VNG dat de indicatiestelling bij het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) blijft. Volgens de VNG kijken zij naar wat mensen níet kunnen, en gaat de Wmo over wat mensen wél kunnen. De VNG was al ontstemd vanwege het zorgakkoord van afgelopen woensdag. Hierin staat dat mensen een jaar langer recht houden op huishoudelijke hulp. De 89 miljoen die dat kost, moeten gemeenten ophoesten. "Wij worden geacht dit uit te voeren zonder geld, dat kan dus niet", zei VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma gisteravond.

...voor de zorg
Het was één van de hete hangijzers voor verplegenden: de voorgestelde 'knip' tussen verpleging en verzorging. Die betekende dat (wond)verzorging naar de gemeenten zou gaan, en de verpleging bij wijkverpleegkundigen zou blijven. Dat is van tafel. Wijkverpleegkundigen, waarvoor conform het regeerakkoord 200 miljoen wordt uitgetrokken, kunnen veel verzorgende taken blijven uitvoeren.

De vurige wens van ActiZ, de branchevereniging voor zorgondernemers, om het systeem van zorginkoop op te heffen en iedereen voor AWBZ-zorg een budget te geven, is niet gehonoreerd. Gebruik van een pgb in een AWBZ-instelling wordt mogelijk, maar niet voor iedereen. "Door mensen te laten kiezen in welke instellingen ze willen wonen, krijg je de zorg op maat die Van Rijn wil. zegt ActiZ-directeur Aad Koster. "Dit staat hier haaks op."

...voor gehandicapten
In het zorgakkoord van woensdag stond al dat gehandicapten in de zorgzwaartepakketten drie en vier grotendeels welkom blijven in een instelling. Wat sinds gisteren nieuw is, is dat - anders dan het regeerakkoord vermeldde - de kern-AWBZ een verzekerd recht blijft. Kortom: iedereen die écht langdurige ziek is, houdt recht op de zorg die daarbij hoort. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) had daar flink bij Van Rijn op gehamerd. De plannen om te schrappen in compensatieregelingen voor mensen met een beperking blijven overeind. Angelique van Dam, directeur van de Raad voor Chronisch Zieken en Gehandicapten (CG-Raad), 'mist' een samenhangende visie. "De bezuinigingen worden mooi omlijst. Ondertussen is onduidelijk of de gemeenten voor het beschikbare budget deze groep nieuwe cliënten kunnen bedienen."

...voor ouderen
Ook voor ouderen geldt: wanneer het écht niet anders kan, blijven de deuren van een verzorgings- of verpleeghuis open. Maar de nadruk ligt op langer thuis wonen. Volgens de CSO, de koepel van ouderenbonden, is het de vraag of dat realistisch is. Directeur Wim van Minnen: "Als je ziet dat het aantal ouderen toegenomen is en het aantal verpleeghuisplaatsen is afgenomen, dan weet je dat mensen er al alles aan doen om thuis te blijven." De CSO is - net als de CG-Raad - kritisch op het afschaffen van financiële tegemoetkomingen. De koepel wil dat duidelijk wordt waaraan gemeenten de 700 miljoen die ze hiervoor terugkrijgen, mogen besteden. Besteding binnen het 'sociaal domein', zoals nu in de brief staat, is volgens de CSO te breed omschreven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden