Gevoelige klap voor seksimperium

Callgirls-koning Jan Bik lag met Belastingdienst overhoop Geen indicatie voor mensenhandel

HAN KOCH

Een dag nadat een macht aan politieagenten en medewerkers van de Fiod de elf seksclubs van Jan Bik binnenviel, is de ontreddering bij de dames van de betaalde liefde groot. De familie Bik zit vast, het seksconcern is van zijn leiding beroofd. De verdenking luidt omvangrijke fraude. De vooral buitenlandse vrouwen die de telefoons opnemen zwijgen of zijn furieus.

"Een normale controle", zo noemt een van de managers de invallen van politie. Haar vestiging is gewoon open. De klant is welkom.

Een tweede gastvrouw is des duivels. Wie aan Bik komt, moet er wat haar betreft stevig aan geloven. De invallen worden door haar onmenselijk genoemd, Bik zelf is een slachtoffer van ongeoorloofd overheidsoptreden. Hij was in haar ogen goed voor de dames die bij hem een kamer huren en daar hun klanten ontvangen. Ze zal in het voordeel van Bik pleiten als ze daarvoor de kans krijgt.

Justitie wil over de kleine zelfstandigen die werkten in Biks panden alleen zeggen dat er geen indicatie is voor mensenhandel en dat de nering gewoon door kan gaan.

Wie Jan Bik, een van de grootste seksondernemers in Nederland en zeker een van de bekendste in de sector van de betaalde seks, wil spreken, krijgt die kans voorlopig niet. Bik en zijn familie mogen niet met de buitenwereld praten. Twee van de zes verdachten zijn in het buitenland aangehouden; volgens een bron ook Bik zelf.

Linda, de leidster van de managers op de vestigingen, wenst geen commentaar te geven. Ze probeert het bedrijf te laten draaien. Het onderzoek is niet op de dames gericht, maar op het imperium van de man die ooit de koning van de callgirls werd genoemd.

De op 7 april 1938 in Tegal (Java) geboren Bik was van oorsprong voorbestemd voor het onderwijs. In Amsterdam stond hij vooral bekend als de filosofiestudent die naadloos overstapte naar de seksbranche en in zijn winkel in tweedehandsboeken ook bladen als Candy en Chick verkocht. De tijd dat Bik geld verdiende met het uitdelen van adressen van callgirls is allang voorbij. In zijn clubs worden nu pornofilms opgenomen door het bedrijf van Kim Holland. Daarnaast is er een webshop voor erotische artikelen en levert Bik webcamgirls.

Met de fiscus ligt Bik al jaren overhoop over de zogeheten opting-in regeling. Die behelst dat een uitbater van peeskamers namens de daar werkende vrouwen premies en belasting afdraagt, terwijl de vrouwen formeel niet in loondienst zijn maar werken als zelfstandige. De seksondernemer is wars van verregaande regulering van de seksbranche en steekt die weerzin nooit onder stoelen of banken. Het oudste beroep ter wereld is in zijn ogen niet gebaat bij al te grote staatsbemoeienis.

Bik wilde als volgeling van Pim Fortuyn de politiek in en had voor zichzelf de post van minister van erotische zaken bedacht. Vorig jaar startte hij via zijn eigen website een actie die zou moeten uitmonden in een biografie. Klanten, dames en ieder ander die wil, mogen hun ervaringen met de gesjeesde filosofiestudent insturen. Want, zo luidt de boodschap van de websitetekst: Bik verdient een plek in de vaderlandse geschiedenis.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden