Gevoel voor lekker eten en gevoel voor humor

Bon appétit

François-Régis Gaudry en zijn vrienden

Uitgeverij Fontaine

Prijs euro34,95

*****

François-Régis Gaudry is een culinair journalist in Frankrijk die een radioprogramma over eten heeft. Het programma heet 'On va déguster': oftewel we gaan proeven; het wordt op zondagochtend uitgezonden op de zender France inter.

Gaudry heeft niet alleen een radioprogramma, hij schrijft ook over eten voor het Franse tijdschrift L'Express en hij heeft een blog (natuurlijk Franstalig) onder de titel 'Et toque', te lezen op blogs.lexpress.fr.

'On va déguster' is een radioprogramma met gevoel voor lekker eten en gevoel voor humor, een programma dat zowel de geest als de buik voedt. Elke week schuiven in de studio chef-koks, patissiers, culikunstenaars, producenten, historici en schrijvers aan om te praten over de geneugten van lekker eten. Hij heeft daarnaast vaste columnisten en een wijnkenner die hem terzijde staan. Grofweg is het programma in te delen in drie onderdelen: een derde culinaire cultuur, een derde kookpraktijk en een derde proeven en gezelligheid. Het gaat over beroemde en minder beroemde chef-koks, de perfect geroosterde kip, koken met bier en eetbare insecten, maar ook over bijvoorbeeld de Venetiaanse keuken en 'yankee-patisserie'.

Gaudry heeft nu een boek gemaakt, met zijn programma als leidraad. Het is een van de leukste kookboeken die ik in jaren heb gezien. Het begint, hoe kan het ook anders, met Escoffier, de grootste kok die Frankrijk gekend heeft. Via zijn levensloop, uitvindingen en recepten, opgesierd met foto's, tekeningen en bijzondere typografie, is het een plezier om te lezen over de man die ooit aan het begin van de vorige eeuw het standaardwerk 'Le guide culinaire' schreef, dat tot op de dag van vandaag wordt gebruikt.

We gaan via de mythe van de frieten, de 'scène van de madeleine' van Proust, de geschiedenis van de brandade en de ceviche van Gagnaire naar de wereldreis van de sandwich. Daar staat onder andere ons Hollandse broodje kroket bij genoemd.

Er staat te veel in om op te noemen: hoe je boter maakt en waar de beste Franse boter vandaan komt, recepten van karamel met gezouten boter en granola voor power-vrouwen, want natuurlijk heeft ook Gaudry aandacht voor de hype van het moment, hoewel alles vanuit zijn overduidelijke Bourgondische inborst wordt bekeken en beschreven.

Recepten, geschiedenis, achtergronden, onbekende overheerlijke restaurants in Parijs, over spek, over pizza, over wat te eten op joodse feestdagen, over vergeten Franse kazen en sardines in blik, recepten van zijn moeder en van de grootste chef-koks. Kortom: te veel om op te noemen. Ik zeg: bon appétit!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden