Gevluchte spion beschuldigde president van aanslagen

JANNE CHAUDRON

2000 Oud-spion Aleksandr Litvinenko ontvlucht Rusland, opgejaagd door de inlichtingendiensten die hij tijdens een persconferentie in 1998 van allerlei dingen beschuldigt. Hij vestigt zich in Londen.

2002 Litvinenko en historicus Joeri Felsjtinski schrijven een boek. Zij menen dat president Poetin en de Veiligheidsdienst (FSB) de bomaanslagen op appartementencomplexen in Moskou in 1999 in scène hebben gezet. Dat Poetin Tsjetsjeense rebellen beschuldigt van de aanslag zou slechts bedoeld zijn om zijn populariteit op te vijzelen.

4 JULI 2006 Litvinenko publiceert een verhaal waarin hij beweert dat Poetin homoseksuele gevoelens heeft.

19 OKTOBER 2006 Litvinenko beschuldigt Poetin ervan achter de moord op journaliste Anna Politkovskaja te zitten. In de weken die volgen verzamelt hij hiervoor bewijs.

1 NOVEMBER 2006 Litvinenko ontmoet Andrej Loegovoj en Dmitri Kovtoen in het Millenium Hotel in Londen. De mannen werkten respectievelijk voor een afdeling van de KGB en de militaire veiligheidsdienst van het Rode Leger. Litvinenko hoopt van hen meer te horen over de moord op Politkovskaja. Na de ontmoeting wordt hij ernstig ziek.

20 NOVEMBER 2006: het Kremlin ontkent iedere betrokkenheid bij de vergiftiging van Litvinenko.

23 NOVEMBER 2006: Litvinenko overlijdt aan een hartaanval, 43 jaar oud. Vlak voor zijn dood ontdekken de artsen dat Litvinenko is vergiftigd met het radio-actieve polonium-210. In eerste instantie dachten ze dat hij bedorven sushi had gegeten. Op zijn sterfbed beschuldigt Litvinenko Poetin ervan persoonlijk betrokken te zijn bij de vergiftiging.

2007 Britse aanklagers beschuldigen Loegovoj van moord. Op verschillende plekken - in het vliegtuig, in een Engels voetbalstadion - die Loegovoj bezocht voordat hij Litvinenko ontmoette, wordt polonium-210 aangetroffen. De relatie tussen Rusland en Groot-Brittannië bereikt door deze actie een dieptepunt.

JULI 2014 Rechter Robert Owen dringt aan op een open hoorzitting om de moord te onderzoeken. Op dat moment bestaat al het vermoeden dat de Russische staat betrokken is bij de vergiftiging van Litvinenko.

JANUARI 2015 Het onderzoek gaat van start. Owen houdt 34 hoorzittingen en bestudeert geheime informatie van de inlichtingendiensten achter gesloten deuren.

JANUARI 2016 Owen concludeert in zijn eindrapport dat het 'heel waarschijnlijk' is dat de inlichtingendienst (FSB) achter de moord op Litvinenko zit, waarschijnlijk met goedkeuring van de Russische president.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden