Gevluchte medici vaak werkloos in Nederland

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Nederland maakt het artsen van buiten Europa die hun land ontvluchten en hier een verblijfsvergunning krijgen misschien wel te moeilijk om hier ook hun vak uit te oefenen, denkt minister Schippers (volksgezondheid).

Zij gaat daarom 'grondig' onderzoeken of de procedure die deze artsen moeten doorlopen om weer aan de slag te kunnen in de gezondheidszorg niet nodeloos ingewikkeld is.

Slechts 15 procent van de artsen van buiten Europa die zich in Nederland vestigen, volgt aanvullende scholing om hun vak te mogen uitoefenen, berekende onlangs de Utrechtse onderzoeker Paul Herfs. Dit lage percentage komt niet door een gebrek aan capaciteiten van deze artsen, maar door een te ingewikkelde en dure procedure die zij moeten doorlopen voor ze extra onderwijs kunnen krijgen.

Te veel goede artsen haken voortijdig af, zegt Herfs. "Hier is sprake van verspilling van menselijk kapitaal." Ook de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF ziet te veel succesvolle artsen voortijdig uitvallen.

Niet-Europese artsen, die in Nederland aan het werk willen, moeten eerst hun kennis van het Nederlands en hun medische kennis laten toetsen. Ze moeten dit veelal op eigen kracht voorbereiden en dat loopt vaak mis. Slaagt de kandidaat wel, dan volgt een advies over een aanvullende opleiding. Die kan variëren van zes maanden tot drie jaar. Na de opleiding kan de kandidaat zich als arts laten registreren en gaan solliciteren.

Goede voorbereiding is de sleutel
Dat de medische kennis en vaardigheden én de taalvaardigheid van niet-Nederlandse artsen moeten worden getoetst, daar is iedereen het over eens, zegt Herfs, verbonden aan het European Research Centre on Migration and Ethnic Relations, onderdeel van de Universiteit Utrecht.

"Waar het om gaat is dat artsen een goede voorbereiding moeten krijgen op die procedure. Nederland krijgt ervaren artsen in de schoot geworpen. Maar door dit systeem verliezen we goed opgeleide mensen die we in de zorg zo hard nodig hebben."

In de periode 2006 tot 2010 deden 272 buitenlandse artsen een verzoek tot de verplichte registratie in het zogenoemde BIG-register, de databank van officieel toegelaten zorgverleners. Daarvan doorliep vervolgens slechts 15 procent de noodzakelijke procedure met succes en kon als arts aan de slag.

Capabele artsen van buiten Europa die in Nederland willen werken, moeten geen onnodige barrières ondervinden om aan de slag kunnen, vindt nu ook minister Schippers. Daarom gaat ze de procedure voor buitenlandse artsen grondig evalueren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden