Opinie

Gevestigde politiek moet zich schamen voor PVV

null Beeld anp
Beeld anp

Wilders heeft een eenmanspartij, door hiaten in de Kieswet. Geen politicus die aan dit kiezersbedrog wat heeft gedaan.

Marc Nelissentv-producent en internetondernemer

De perikelen rond de PVV gaan steeds meer op een Koefnoen- of Kopspijkers-sketch lijken, met snikkende Kamerleden in slechte pakken die kiezen voor de vrijheid en dus breken met de partij met dezelfde naam. Hun Michiel de Ruyter-rolmodel bleek uiteindelijk een soort Kim Jong-un van de Lage Landen aan wiens 'nukken, dictaten en onzinnigheden' de heren zich niet langer kónden onderwerpen. En dus staken ze in het landsbelang volgens het slachtoffer zelf 'vele messen in zijn rug'.

Vermakelijk, zeker, en tegelijk ondanks alles wat al bekend was toch nog tamelijk ontluisterend. Wilders wilde niet zeggen of de vrees van zijn belagers om niet op de kandidatenlijst te komen gerechtvaardigd was, want dat vond hij niet chique, maar die vraag doet er natuurlijk ook helemaal niet toe. Wat er wel toe doet, is de vraag wie die kandidatenlijst eigenlijk samenstelt. Het antwoord is natuurlijk: Geert Wilders. Hij en hij alleen bepaalt wie op welke plaats op welke lijst staat.

De Partij voor de Vrijheid is geen partij, maar een eenmanszaak. Volgens het woordenboek is een partij een 'groep of vereniging die bepaalde (vooral politieke) beginselen voorstaat'. Maar de PVV is helemaal geen groep of vereniging. De PVV is niets meer of minder dan een truc, een slim handigheidje van een listige notaris.

Volgens de Kieswet kunnen alleen verenigingen aan verkiezingen meedoen, omdat een vereniging leden heeft en dus een bepaalde stroming of groep vertegenwoordigt. Minimaal aantal leden: twee. Wie kunnen er lid worden: rechtspersonen. Wat deed Geert? Hij richtte eerst de Stichting Groep Wilders op, met als enige bestuurder Geert Wilders. Vervolgens richtte deze stichting samen met de persoon Geert Wilders de Vereniging Groep Wilders op. Enige leden: nog steeds Geert Wilders, maar nu dus twee keer.

Een truc dus, totaal in strijd met de geest en de bedoeling van de wet. Wel een goed geslaagde truc, want deze vereniging die geen vereniging is, is uitgegroeid tot een politieke factor van belang. Met geen enkel toezicht op het doen of laten van het enige lid, geen enkele vorm van inspraak, geen enkele verantwoording verschuldigd, geen enkel toezicht op de financiering.

Bespottelijk, onbestaanbaar en voor zover ik weet uniek in de wereld. Zelfs dictators zouden het niet durven met een eenmanspartij aan hun 'verkiezingen' deel te nemen. Maar hier kan dat dus wel. En waarom? Vanwege de lafheid van alle andere Nederlandse politici, linkse boegbeelden als Jan Marijnissen en Femke Halsema inbegrepen. Ook quasi-principiële politici als Alexander Pechtold, Mark Rutte en Emile Roemer hebben nog geen enkele poging gedaan de wet te veranderen zodat deze truc niet meer mogelijk is. Al meer dan zeven jaar staan zij dit evidente kiezersbedrog toe en doen zelfs zaken met de PVV als dat zo uitkomt.

De PVV is een schandvlek, maar niet de schandvlek van Wilders. Het is de schandvlek van genoemde politici.

Laat Wilders zich verkiesbaar stellen en met zichzelf in een half uurtje zijn verkiezingsprogramma in elkaar flansen, maar dan wel met een lijst met daarop ook alleen dat enige lid: Geert Wilders. En laat hij gerust samenwerken met de lijst-Bosma, de lijst-Agema, de lijst-Graus en hoe die andere leden van het PVV-Politburo ook mogen heten.

Of laat hij een partij beginnen zoals dat bedoeld is: met een bestuur, transparantie en duidelijke procedures over bijvoorbeeld het samenstellen van kieslijsten.

Maar zolang de 'normale' partijen nog steeds niets willen doen aan het kiezersbedrog dat PVV heet, verdienen ook zij onze stem niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden